V Izoli oba za nov kulturni dom

Zdajšnji župan Igor Kolenc se poteguje za drugi mandat, zadnji, kot zatrjuje. Meni, da je primerno, da se župani po dveh zaporednih mandatih s funkcije umaknejo. Kaj bo počel čez štiri leta, še ne ve, lahko se bo upokojil. Že upokojeni Branko Simonovič pa bi župansko funkcijo opravljal nepoklicno. Pri tem opozarja, da to ne pomeni, da bi v občinsko upravo prihajal le enkrat na teden.

Igor Kolenc (levo) in Branko Simonovič Foto: Mirjana Cerin
Igor Kolenc (levo) in Branko Simonovič Foto: Mirjana Cerin

> Igor Kolenc, zakaj si želite biti izolski župan, če živite v Sv. Antonu?

“Ker sem Izolan, ki ima rad Izolo in si zanjo želi narediti nekaj dobrega - po svojih skromnih močeh, skupaj s sodelavci, Izolani in podporniki.”

> Ste proti koncu mandata res postali podaljšana roka koprskega župana?

“Ne. Sodelujem z vsemi župani iz občin v naši bližini, saj je veliko projektov takih, ki jih moramo skupaj reševati.”

> Branko Simonovič, očitajo vam, da ste kot podžupan bolj malo naredili za občane.

“Podžupan sem postal na županov predlog in zaradi koalicijskega dogovora. V začetku smo delo usklajevali na rednih sestankih, ki pa so hitro izginili z županovega urnika. V Desusu smo ga tudi pisno opozoril na razhajanja pri dogovorjenih programih, kar je gladko preslišal in samovšečno vodil svojo zgodbo (o zadolževanju, naložbah, fotovoltaiki ...) dalje. Niti polletnega poročila ni podal na seji občinskega sveta, ker bi bilo jasno, da so bila naša opozorila utemeljena.“

> Izolani imajo slabe izkušnje z nepoklicnimi župani, vam pa se je izmaknil poslanski sedež.

“Ob zavedanju, da je občina zadolžena za 11,5 milijona evrov in da si za likvidnost celo sposoja denar pri javnih zavodih, sem želel z zamislijo o nepoklicnem županovanju delno razbremeniti proračun. Občina potrebuje celega župana, Izolana.”

> Katere projekte si želite dokončati, Igor Kolenc, saj kot razlog za kandidaturo navajate prav to. Omejite se na tri.

“Če lahko naštejem le tri, naj bodo to občinski prostori, namenjeni mali obrti (v njih bomo mladim podjetnikom omogočali začetek proizvodnih in storitvenih dejavnosti), ustanovitev občinskega nepremičninskega sklada (med drugim bo kakovostneje upravljal z občinskimi stanovanji) in nov kulturni dom.”

> Branko Simonovič?

“Občini je treba zagotoviti razvoj z delovnimi mesti (kar omogočajo projekti socialnega podjetništva). Biti mora dostopna in resen servis za občane, da se ne ponovijo 'kažete', Svetilnik in podobno. To je mogoče s pripadnostjo lokalni oblasti, mi pa imamo na vodstvenih položajih delavce iz drugih okolij. Zgraditi je treba večnamenski kulturni dom. Zakaj Šaredini ne bi imeli svoje krajevne skupnosti?” MIRJANA CERIN


Najbolj brano