Nov krog za Kolenca in Simonoviča

V Izoli včeraj ni bilo več nobenega dvoma. 19. oktobra se bodo Izolani znova odpravili na volišča. Izbirali bodo med dosedanjim županom in neodvisnim kandidatom Igorjem Kolencem, ki ga v prvi vrsti podpira SD, ter dosedanjim podžupanom in Desusovim predsednikom Brankom Simonovičem.

Ko se je okrog polnoči  iz Desusovega štaba neuradno razvedelo, da  bo drugi krog volitev, je Simonoviču prišel čestitat tudi Kolenc Foto: Mirjana Cerin
Ko se je okrog polnoči iz Desusovega štaba neuradno razvedelo, da bo drugi krog volitev, je Simonoviču prišel čestitat tudi Kolenc Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > Kdo bo dobil širšo podporo, še ni bilo jasno, čeprav sta Igorja Kolenca že na začetku podprli stranki SD in ZZP ter listi Združeni za Izolo in Nova lista za Izolo. Desusu pa sta bili na nedavnih državnozborskih volitvah naklonjeni stranki IJN in Oljka.

“To, da znam sodelovati, sem že dokazal,” je pojasnil Kolenc. “Predvidoma jutri bomo opravili razgovore z drugimi strankami,” pa je včeraj napovedal Branko Simonovič. Prav bi mu prišla tudi naklonjenost SMC ter liste Mef in Izolani, vendar so v prvi za danes napovedali le sestanek stranke, na katerem naj bi opredelili stališče do obeh kandidatov in ga sporočili do konca tedna.

Stranka SMC velja za zmagovalno stranko v izolski občini. Zanjo je glasovalo 17,23 odstotka volilcev, kar ji je v občinskem svetu zagotovilo štiri svetniška mesta. Političnemu novincu Gregorju Periču, ki se je potegoval celo na župansko funkcijo in je z 11,83 odstotki glasov zasedel tretje mesto se to zdi “zelo dober rezultat”. Pripisal ga je resno vodeni kampanji, jasnemu sporočilu, da želijo sodelovati, in dejstvu, da bi volilci radi videli nove obraze.

Kolenc je tokrat prepričal 2658 volilcev, kar je več kot leta 2010, ko je zanj glasovalo 1737 občanov. Simonovič je tokrat dosegel podoben rezultat kot pred štirimi leti (letos 789 volilcev in 14,38 %, leta 2010 pa 952 in 14,48 %). Volitev se je tokrat udeležilo manj Izolanov, 42,02 odstotka upravičencev, leta 2010 pa 50,88 odstotka.

Poleg Periča bodo v občinski dvorani najbrž sedeli še pediatrinja Marisa Višnjevec Tuljak, Petra Štefančič in nekdanji prvak izolskega LDS Igor Franca.

Po štiri stole sta dobila še SD in Desus, čeprav jih je prvi doslej zasedal pet, drugi pa tri. Kaže, da bodo svetniki ostali Valdi Morato, Romina Kralj, Aleksej Skok in Breda Pečan, vsi iz SD, iz Desusa pa Simonovič, Marjetka Popovski in Vlado Marić; pridružila se jim bo Katica Gužič. Če bo Simonoviču uspel veliki met, bo novi svetnik tudi nekdanji direktor doma upokojencev Ljubo Klanjšček. Kolenc pa se za svetniški mandat ni potegoval.

V občinskem svetu je največ izgubila stranka IJN. Zanjo je glasovalo 10,56 odstotka volilcev, dobila je zgolj tri mesta, pred štirimi leti pa šest. Svetniško funkcijo bodo po vsej verjetnosti ohranili predsednik stranke Bogdan Gerk, županska kandidatka Manca Vadnjal Stojanović in Alojz Zorko.

Lista Mef in Izolani bo imela dva svetnika, Gašperja Čehovina in Jasno Istenič. Nova lista za Izolo, SDS, lista Združeni za Izolo in Oljka pa po enega. Predstavljali jih bodo nekdanji vodja San Simon resorta Dean Kocjančič, županski kandidat SDS Saša Glavaš ter dosedanja svetnika Edi Grbec in Vojko Ludvik. NSI-Krščanski demokrati, SLS, PS in SNS na volitvah za občinski svet niso dosegli zadostnega praga.

Italijansko narodnostno skupnost bosta zastopala dosedanji podžupan Felice Žiža in Ambra Šlosar Karbič.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano