V ZDA izbruhnila “vojna” zaradi stranišč za transseksualce

V ZDA je pred volitvami izbruhnila politična vojna zaradi javnih stranišč, katere ločnice so močno podobne tistim iz časov državljanske vojne v 19. stoletju, le da je vloga strank obrnjena. Demokratski Washington je državam naročil, naj spoštujejo pravice transseksualcev, republikanski jug pa se upira in vlaga tožbe.

 Foto: Ilona Dolenc
Foto: Ilona Dolenc

NEW YORK > Začelo se je z zakonom Severne Karoline, ki določa, da morajo osebe uporabljati javna stranišča v skladu s spolom na njihovem rojstnem listu. Transseksualci do sprejetja zakona niso imeli težav s stranišči, saj so fiziološke potrebe opravljali v skladu s fiziologijo.

Po sprejetju zakona pa je nastal problem, ki ga prej ni bilo, saj zakonodaja ženske sili, da gredo na moško stranišče in obratno. Zagovorniki zakona trdijo, da gre za obrambo ljudi pred spolnimi izprijenci, strokovnjaki in Washington pa odgovarjajo, da si izmišljajo problem, ki ne obstaja in transseksualce po nepotrebnem spravljajo v zadrego in težave oziroma silijo v kazniva dejanja.

Zvezno pravosodno ministrstvo je Severno Karolino obvestilo, da je zakon v nasprotju z zvezno zakonodajo o človekovih pravicah in naročilo, naj ga pospravi. Severna Karolina je odgovorila s tožbo, nakar je svojo tožbo vložilo tudi pravosodno ministrstvo. Vlada predsednika Baracka Obame trdi, da so tudi transseksualci pokriti z zakonodajo o človekovih pravicah, republikanci pravijo, da niso in svoje bodo morala povedati sodišča, na koncu najverjetneje tudi vrhovno.

Ministrstvo za izobraževanje ZDA je v petek storilo korak naprej in je vsem državnim šolskim sistemom naročilo, naj omogočijo uporabo javnih stranišč glede na spolno identiteto, kar pomeni glede na dejanski spol in ne glede na to, kaj piše v rojstnem listu. Naročilo je nemudoma sprožilo ogorčenje republikanskega juga ZDA in republikanski guvernerji pravijo, da ga ne bodo upoštevali.

Naročilo ni pravno zavezujoče, vendar pa šole, ki ga ne bodo upoštevale tvegajo, da ostanejo brez zvezne finančne pomoči. Podguverner Teksasa Dan Patrick je zagotovil, da bo njegova država raje izgubila milijarde dolarjev, kot pa se pustila izsiljevati.

Guverner Arkansasa Asa Hutchinson je šolam v državi naročil naj zavrnejo ta socialni inženiring iz Washingtona, guverner Mississippija Phil Bryant pa je sporočil, da gre za doslej najbolj nezaslišan primer vsiljevanja Obamove liberalne agende zveznim državam.

Zagovorniki pravic transseksualcev so nad zvezno vlado navdušeni, še najbolj pa starši takšnih otrok, ki jih je zaradi zakona Severne Karoline in podobnih, ki se pripravljajo v državah pod republikanskim vodstvom, strah za svoje otroke. Prepričani so, da so sedaj še bolj izpostavljeni nasilnim izpadom nestrpnežev.

Spor podžiga bazo in ideologe na obeh straneh političnega pola in to v času pred splošnimi volitvami. Obe stranki bosta s tem skušali mobilizirati svoje volivce, v težavah pa bo republikanski predsedniški kandidat Donald Trump, ki je najprej dejal, da je osebno proti zakonu Severne Karoline. Sedaj že obrača ploščo in govori le še o pravicah držav, da te stvari urejajo po svoje.

STA


Najbolj brano