V napadu v San Bernardinu policija ubila tudi dva napadalca

Policija kalifornijskega mesta San Bernardino in zvezni policisti so sporočili, da sta bila v strelskem obračunu s policijskimi silami ubita dva osumljenca za napad na zgradbo, kjer je imel praznično zabavo okrožni oddelek za javno zdravje. V napadu je bilo ubitih najmanj 14 ljudi, 17 ljudi je ranjenih.

Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia
Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia

LOS ANGELES > Ameriška televizija CNN je poročala, da je na zabavi domnevno prišlo do spora in eden od udeležencev je zabavo zapustil ter se kasneje vrnil oborožen z avtomatsko puško, oblečen v črno in neprebojni jopič. Ta informacija ni potrjena. Natančnih informacij o tem, koliko napadalcev na center naj bi bilo, sprva ni bilo, vendar je bilo jasno, da je policija ubila moškega in žensko, ki naj bi prizorišče napada zapustila v črnem športnem terenskem vozilu.

Policija je dobila informacijo, da sta napadalca v eni od sosesk San Bernardina, in pognala se je za avtomobilom osumljencev ter ga blokirala. Izbruhnil je strelski obračun, med katerim sta moški in ženska umrla. V bližini so aretirali še eno osebo, vendar ni bilo jasno, ali je povezana z napadom ali je šlo le za nekoga, ki je skušal pobegniti pred streljanjem. Kasneje je policija sporočila, da sta ubita napadalca edina osumljenca.

Kot so razkrili, gre za 28-letnega Syeda Farooka, ki je ameriški državljan in je delal v omenjenem oddelku za javno zdravje, ter 27-letno Tashfeen Malik. Par naj bi bil poročen ali zaročen, je povedal načelnik policije Jarrod Burguan.

Pomočnik direktorja urada zvezne policije FBI v Los Angelesu David Bowdich je dejal, da motiva še ne poznajo. Morda je šlo za spor in nasilje na delovnem mestu, morda za terorizem.

Gre za še enega v vrsti strelskih napadov, ki so v ZDA skoraj vsakdanji pojav, kongresni republikanci pa še vedno niso pripravljeni sprejeti ostrejše zakonodaje o orožju. Predsednik ZDA Barack Obama je tudi tokrat pozval k reformam z besedami, da se kaj takšnega kot v ZDA ne dogaja nikjer po svetu.

Odzvala se je tudi muslimanska skupnost v Kaliforniji in obsodila napad. “Muslimanska skupnost stoji z ramo ob rami z našimi sodržavljani Američani pri zavračanju izkrivljene miselnosti, ki bi lahko opravičevala takšna sprevržena dejanja nasilja,” je v sporočilu za javnost zapisal izvršni direktor losangeleškega Sveta za ameriško-islamske odnose Hussam Ayloush.

STA


Najbolj brano