V hrvaškem saboru o odpoklicu vlade zaradi Agrokorja

Največja hrvaška opozicijska stranka SDP je danes v saboru predstavila predlog odpoklica desnosredinske vlade premierja Andreja Plenkovića zaradi okoliščin, ki so spremljale pripravo lex Agrokor in namestitev izredne uprave v hrvaškem koncernu Agrokor. Razprava naj bi trajala ves dan, opozicija pa s pobudo verjetno ne bo uspešna.

V hrvaškem saboru razpravljajo o odpoklicu vlade zaradi 
Agrokorja. Razprava naj bi trajala ves dan, opozicija pa s 
pobudo verjetno ne bo uspešna.
V hrvaškem saboru razpravljajo o odpoklicu vlade zaradi Agrokorja. Razprava naj bi trajala ves dan, opozicija pa s pobudo verjetno ne bo uspešna. 

ZAGREB > Predlog odpoklica vlade, ki so ga podprle vse večje opozicijske stranke, je predstavil predsednik SDP Davor Bernardić. Dejal je, da socialdemokrati “ves čas opozarjajo na sum kriminala epskih razsežnosti”.

Zahteval je odgovor glede okoliščin, ki so pripeljale do pogodbe med izredno upravo koncerna Agrokor in posojilodajalci na čelu z ameriškim finančnim skladom Knighthead Capital Menagement.

Bernardić je zatrdil, da je vlada s svojimi potezami izpostavila Hrvaško tveganjem. “Pogodba je obšla hrvaške zakone kot tudi ustavno zaščito vseh upnikov. Gre za čisto diskriminacijo, da je Knighthead vstopil v Agrokor in svet upnikov,” je dejal ter povedal, da je ameriški sklad imel zaupne informacije.

Po njegovih besedah so Američani kupili obveznice Agrokorja po srečanju z izrednim pooblaščencem hrvaške vlade za koncern Antejem Ramljakom. Ponovil je, da je HDZ “mrhovinarskim skladom” omogočila prevzem nadzora nad koncernom ter da ima HDZ največjo odgovornost za dolgoletno rast Agrokorja do orjaka, ki grozi celotnemu gospodarstvu.

Vprašal je tudi, zakaj danes v saboru ob premierju Andreju Plenkoviću ni nekdanjega direktorja Agrokorja in aktualnega ministra za finance Zdravka Marića.

Po uvodnem nagovoru Bernardića je sledila vrsta replik iz vrst poslancev HDZ in vladajoče koalicije, ki so zanikali navedbe šefa hrvaške opozicije ter ga pozvali, naj vloži kazenske ovadbe proti odgovornim, če ima za svoje trditve dokaze. V razpravi je bilo slišati tudi vrsto medsebojnih žalitev poslancev.

Pred začetkom razprave je Plenković novinarjem ponovil, da opozicija ne bo uspela zrušiti vlade. Napovedal je, da bodo v saboru še enkrat spomnili na to, kaj vse so storili, da bi preprečili negativne vplive krize v Agrokorju na koncern in celotno hrvaško gospodarstvo. Prepričan je, da ima vlada podporo 78 poslancev.

Tudi v opoziciji se zavedajo, da bodo težko dobili potrebnih 76 glasov poslancev za nezaupnico, čeprav ima vlada v saboru le tesno večino.

V SDP so pojasnili, da si predvsem želijo, da bi premier Plenković v saboru končno odgovoril na vprašanja opozicije o transparentnosti reševanja krize v Agrokorju, ki so jih predsedniku hrvaške vlade večkrat zastavili, a odgovora niso dobili.

STA


Najbolj brano