Tržaška zadruga Coop je bankrotirala

Tržaške Cooperative Operaie, delavska zadruga z verigo trgovin, super in hipermarketov, so v stečajnem postopku. Zahtevalo ga je tržaško tožilstvo; 17.000 malim vlagateljem zadruge, med njimi tudi številni zamejski Slovenci, ki so vanjo vložili svoje imetje, grozi, da svojega denarja ne bodo več videli. Zahteva za stečaj Cooperativ je v Trstu odjeknila kot bomba.

Cooperative Operaie imajo na Tržaškem in Goriškem celo vrsto trgovin in supermarketov - za zdaj so vsi še odprti, stečajni upravitelj obljublja, da bo tako tudi ostalo Foto: Coop
Cooperative Operaie imajo na Tržaškem in Goriškem celo vrsto trgovin in supermarketov - za zdaj so vsi še odprti, stečajni upravitelj obljublja, da bo tako tudi ostalo Foto: Coop

TRST > “Vrnite nam naš denar!” je v ponedeljek pred tržaškimi uradi zadruge v središču mesta vzklikala množica malih vlagateljev, med njimi je bilo veliko starejših.

Od novice o stečaju, ki ga je zahtevalo tržaško tožilstvo, varčevalci ne morejo do svojih prihrankov; skupaj jih je za 103 milijone evrov. Tožilstvo je namreč odredilo, da Cooperative Operaie takoj zaprejo blagajne, v katerih je zadruga ponujala tako imenovana socialna posojila, za katera so dolga leta prispevali mali vlagatelji. “Vsi nas samo mirijo, naj potrpimo. Kako nam bodo izplačali naš denar, če je tožilstvo jasno povedalo, da tega denarja ni?” je bila obupana ena od vlagateljic.

Stečajni upravitelj Maurizio Consoli vlagateljem zagotavlja, da je zamrznitev izplačevanj samo začasna in da bo si prizadeval za ohranitev delovnih mest v številnih supermarketih Coopa na Tržaškem in Goriškem ter za rešitev prihrankov ljudi. Poudaril je, da so kljub postopku stečaja zadruge vsi supermarketi odprti, zaprti so samo uradi za posojila.

Tržaške Cooperative Operaie so delavska zadruga, ki je vključena v mrežo trgovskih zadrug Coop Italia; Coop pa je največji italijanski trgovec, ki obvladuje približno petino italijanskega trga.

Naj zadrugo reši zadruga

Tudi v tržaški občinski upravi vlagateljem zagotavljajo, da bodo naredili vse, kar je v njihovi moči za rešitev tržaške zadruge. V sredo se je množica zaskrbljenih Tržačanov zbrala tudi pred občinsko palačo, manjšo skupino je sprejel tudi župan Roberto Cosolini. “Občina sicer nima nobene moči, da bi konkretno reševala zadrugo na svojem območju. V okviru politične moči pa si bomo seveda prizadevali, da bi se našla rešitev za vse, predvsem pa za zaposlene in za male vlagatelje,” pravi Edi Kraus, izkušen podjetnik in tržaški občinski odbornik za gospodarski razvoj. Stečajni upravitelj zdaj išče večjega vlagatelja, ki bi vstopil v Cooperative Operaie in jim zagotovil preživetje: da bi trgovine delale naprej in da bi rešili kapital vlagateljev. Tovrstne zadruge so v Italiji povezane, tako da iščejo možnosti, da bi kapitalsko vstopila kakšna druga zadruga. “Mislim, da mora biti v interesu celotnega zadružnega sistema v Italiji, da se Cooperative Operaie reši, saj bi njihov propad postavil pod vprašaj ekonomski, predvsem pa moralni smisel zadružništva,” pravi Kraus.

Na trnih 17.000 vlagateljev in 650 delavcev

V zadrugo je 17.000 malih vlagateljev vložilo za 103 milijone evrov prihrankov. V zadrugo je sicer vključenih 114.000 članov. V podjetju z verigo trgovin na območju od Milj do Vidma je zaposlenih 650 delavcev, ki se zdaj bojijo za svoja delovna mesta. Cooperative operaie so v rdečih številkah že od leta 2007, zato se številni upravičeno sprašujejo, zakaj vodstvo zadruge ni ukrepalo že prej. KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano