Nigerijska vojska osvobodila več sto ljudi iz rok Boko Harama

Nigerijska vojska je sporočila, da so iz oporišč skrajne skupine Boko Haram v gozdnatem območju Sambisa v četrtek rešili še 234 žensk in otrok. Pred tem so v minulem tednu na istem območju iz rok skrajnežev rešili že skoraj 500 ljudi. Ni pa še jasno, ali je med njimi tudi 219 deklic iz Chiboka, ki so jih skrajneži ugrabili aprila lani.

Fotografija je simbolična. Foto: Danish Ismail
Fotografija je simbolična. Foto: Danish Ismail

NIAMEY > Vojska je sporočila, da napade na položaje skrajnežev na območju nadaljujejo, saj skušajo uničiti njihova oporišča ter rešiti ostale ljudi, ki so jih ugrabili.

V četrtek je vojska sporočila, da so v gozdnatem območju Sambisa rešili 160 žensk in otrok, potem ko so jih v torek na istem območju že rešili 300.

Po podatkih mednarodne nevladne organizacije za zaščito človekovih pravic Amnesty International naj bi skrajneži od začetka lanskega leta zajeli okoli 2000 žensk in deklic.

Med ženskami in deklicami, ki so jih rešili ta teden, so številne doživele travmo. Poročale so, da so bile podvržene prisilnemu delu, spolni in psihološki zlorabi ter prisiljene v boj ob boku skrajnežev.

Ni pa še jasno, ali je med rešenimi tudi 219 deklic iz Chiboka, ki so jih skrajneži ugrabili v šoli pred več kot letom dni.

STA


Najbolj brano