Na testih izpustov dizelskih avtomobilov je goljufal tudi Porsche

Na testih izpustov dizelskih avtomobilov je goljufal tudi nemški Porsche, je danes sporočila nemška vlada. Programsko opremo za goljufanje so namreč odkrili v Porschejevem modelu cayenne s trilitrskim dizelskim motorjem, zato bodo vpoklicali 22.000 vozil, je sporočil nemški minister za promet Alexander Dobrindt.

Na testih izpustov dizelskih avtomobilov je goljufal tudi 
nemški Porsche, je danes sporočila nemška vlada.  Foto: Pu Murska Sobota
Na testih izpustov dizelskih avtomobilov je goljufal tudi nemški Porsche, je danes sporočila nemška vlada.  Foto: Pu Murska Sobota

BERLIN > Nemške oblasti bodo odredile obvezni vpoklic, kot terjajo podobne situacije, besede ministra povzema nemška tiskovna agencija dpa. Šlo bo za 22.000 vozil po Evropi, od tega 7500 v Nemčiji.

Porsche sodi pod okrilje avtomobilskega koncerna Volkswagen. Krovna znamka koncerna se je v afero z dizelskimi motorji zapletla leta 2015, tudi Porsche pa naj bi uporabljal programsko opremo, ki zagotovi nižje izpuste na testiranju kot v rednem prometu, t. i. "nastavitev za ogrevanje".

V podjetju so sicer zatrdili, da so obstoj nezakonite programske opreme pristojnim regulatorjem prijavili sami. "Porsche je v interni preiskavi ugotovil nepravilnosti v programski opremi za upravljanje z motorjem in je to aktivno razkril (homologacijskemu uradu) KBA," so zapisali v izjavi. Prav tako so se s KBA dogovorili o potrebnem popravilu oziroma posodobitvi.

Dobrindt je dejal še, da ni videti razloga, zakaj so sporna vozila sploh opremljena z goljufivo opremo. "Ta vozila so opremljena s sodobno tehnologijo nadzora nad izpusti, zato mislimo, da so tehnično sposobna spoštovati postavljene meje in verjamemo, da bo Porsche kmalu uskladil programsko opremo z zakonodajo," je dejal.

Stroške vpoklica bo kril Porsche.

STA


Najbolj brano