Med odlikovanimi fašisti tudi vojni kriminalci

Ob Dnevu spomina je medaljo “v znak priznanja žrtve za domovino” prejelo 300 fašistov iz Salojske republike. Med temi je vsaj pet vojnih kriminalcev, ki so obtoženi mučenja in ubojev, je poročal italijanski časnik Il Corriere della Sera.

Odlikovanje fašistov so odkrili povsem naključno, potem ko je medaljo prejel bersaljer Paride Mori.
Odlikovanje fašistov so odkrili povsem naključno, potem ko je medaljo prejel bersaljer Paride Mori. 

RIM > Odlikovanja podeljujejo od leta 2004 v spomin na žrtve fojb, ko je vlada Silvia Berlusconija uvedla zakon o Dnevu spomina. Zakon predvideva podelitev odlikovanj potomcem do šestega kolena, pokončanih zaradi vzrokov povezanih s fojbami oziroma z mučenjem, utapljanjem, ustrelitvijo in pokoli. Zaradi širokih kriterijev, pisanje časnika povzema spletni portal slomedia.it, so bile med odlikovane uvrščene tudi sporne osebe.

Med njimi je pet vojnih kriminalcev, obtoženih ubojev in mučenja Italijanov ter Jugoslovanov, piše časnik. Ta je navedel tudi imena: karabinjer Giacomo Borgognini, finančni stražnik Luigi Cucè, policijski agent Bruno Luciani, vojaka Romeo Stefanutti in Iginio Privileggi. Poleg njih pa navaja tudi ime prefekta Vincenza Sorrentina, čigar ime je prisotno tudi v poročilu parlamentarne komisije o izginotju dokumentov o nacifašističnih zločinih.

Odlikovanje fašistov so odkrili povsem naključno, potem ko je medaljo prejel bersaljer Paride Mori 10. februarja letos, dodaja slomedia.it. Pri vsedržavnem združenju partizanov ANPI in drugih antifašističnih združenjih so namreč ugotovili, da je bil Mori bersaljer Salojske republike. Padel je 18. februarja 1944 na Mostu na Soči v spopadu s partizani, s fojbami pa ni povezan. V časniku La Repubblica so tako zapisali, da gre za potvarjanje zgodovine in rehabilitacijo fašizma. Podtajnik pri predsedstvu vlade Graziano Delrio je sporočil, da bo odlikovanje treba preklicati. Toda sedaj je na vrsti še 300 odlikovanj fašistov iz Salojske republike. O tem razpravlja komisija deset strokovnjakov, dodaja še slomedia.it.

Ogorčena je tudi slovenska manjšina v Italiji, ki prav tako zahteva preklic odlikovanj.

NR


Najbolj brano