Joe Biden ne izključuje možnosti predsedniške kandidature leta 2020

Nekdanji podpredsednik ZDA Joe Biden je v ponedeljek za televizijo NBC dejal, da se še ni odločil ali bo leta 2020 morda kandidiral za predsednika ZDA, vendar pa možnosti ne izključuje. Biden se lani ni odločil za kandidaturo zaradi smrti sina, vendar pa so bili v igri tudi drugi razlogi.

NEW YORK > Glavni je bil ta, da je pri demokratih vladalo prepričanje, da je napočil pravi čas za prvo predsednico ZDA in zato je Hillary Clinton zelo hitro dobila podporo za nominacijo. Nobena resna demokratka se ji ni upala zoperstaviti, Biden in drugi uglednejši demokrati pa niso želeli biti ovira na poti do prve predsednice ZDA.

Sedaj, ko ZDA vlada Trump, je razmišljanje drugačno in leta 2020 bo demokratska predsedniška tekma zagotovo bolj množična kot je bila lanska republikanska. Po razkritjih, da je vodstvo stranke delalo za zmago Clintonove po presenetljivo močnem izzivu senatorja iz Vermonta Bernarda Sandersa, si demokratska stranka leta 2020 česa podobnega ne bo mogla več privoščiti in tekma bo odprta. Zanesljivo je le, da v njej ne bo Clintonove.

"Ne bom zaprl vrat. Predolgo sem že na prizorišču. Zelo spoštujem usodo," je dejal Biden in izrazil obžalovanje, da ni predsednik, vendar meni, da je bila odločitev, da se ne spusti v kandidaturo pravilna za njegovo družino. Biden bo na dan volitev novembra 2020 star 77 let. Na vprašanje, ali morda tako ne bo prestar za kandidaturo je Biden odgovoril, da je to povsem legitimno vprašanje

Za zdaj namerava pomagati demokratom, da na kongresnih volitvah prihodnje leto osvojijo kongresno večino, po guvernerskih in drugih volitvah v Virginiji, New Jerseyju in drugod po ZDA pa se ta cilj ne zdi zelo oddaljen.

Biden je že oktobra leta 2015, to je pet mesecev po smrti sina Boa za rakom dejal, da ne bo kandidiral za predsednika, čeprav bi bil kot podpredsednik po nepisanih pravilih on na vrsti. Za kampanjo se po lastnih besedah ni odločil, ker je menil, da tako hitro po tragediji v družini ta ne bi bila realna.

V tem trenutku se sicer zdi, da demokrati razen Bidna nimajo nobenega drugega kandidata, ki bi se lahko kosal s populistom Trumpom. A kljub prvemu vtisu imajo številne kandidate, ki bi se lahko potegovali za nominacijo, med drugim senatorko slovenskega rodu Amy Klobuchar in senatorja iz New Jerseyja Coreyja Bookerja.


Najbolj brano