EU zgrožena nad smrtjo malteške novinarke

V Evropski komisiji so zgroženi nad smrtjo malteške novinarke Daphne Caruana Galizia, ki je preiskovala korupcijo v ožjem krogu malteškega premierja Josepha Muscata. Komisija najostreje obsoja ta grozljiv dogodek, ki ga je treba preiskati in zagotoviti, da bo pravici zadoščeno, je poudaril glavni govorec komisije Margaritis Schinas.

V Evropski komisiji so zgroženi nad smrtjo malteške novinarke Daphne Caruana Galizia, ki je preiskovala korupcijo v 
ožjem krogu malteškega premierja Josepha Muscata.
V Evropski komisiji so zgroženi nad smrtjo malteške novinarke Daphne Caruana Galizia, ki je preiskovala korupcijo v ožjem krogu malteškega premierja Josepha Muscata. 

BRUSELJ > "Pravica novinarja, da preiskuje, zastavlja neprijetna vprašanja in poroča je jedro naših vrednot, ki ga je treba vselej zavarovati," je izpostavil govorec komisije. "Verjamemo, da bo pravici zadoščeno, čeprav to ne bo dovolj za popravo te krivice," je dodal.

V komisiji niso želeli komentirati možnosti sprožitve procesa za preiskovanje kršitev vladavine prava proti Malti, češ da notranja preiskava še poteka. Ocenili so, da ni potrebe po dvostranskem srečanju Muscata z Junckerjem, ki se bo sicer v prihodnjih dneh sestal z vrsto voditeljev.

Malteška novinarka je umrla v eksploziji avtomobila, ki ga je po dosedanjih informacijah raznesla podtaknjena bomba. Caruana Galizia je bila sicer ostra kritičarka Muscata, ki zavrača vsakršne namige o vpletenosti v njeno smrt in napoveduje temeljito preiskavo. Caruana Galizia je sprožila veliko razburjenje na Malti, ko je objavila članek v povezavi z razkritji t. i. panamskih dokumentov, in sicer da je bilo eno od podjetij, ki je zaslužke skrivalo v davčnih oazah v Karibih, v lasti Muscatove žene. Malteški premier je to zanikal. Medij Politico je Caruana Galizio označil za "WikiLeaks v eni osebi, ki je na križarskem pohodu proti netransparentnosti in korupciji na Malti". Uvrstili so jo tudi na seznam 28 oseb, ki so v letu 2017 oblikovali ali pretresli Evropo.

Smrt malteške novinarke je odmevala tudi v Luksemburgu, kjer se sestajajo ministri EU, pristojni za evropske zadeve. "To je nesprejemljiv napad na svobodo govora in demokracijo. Storilcem je treba soditi," je poudaril predstavnik estonskega predsedstva Matti Maasikas.

V estonskem predsedstvu poudarjajo, da so se z omenjenim sporočilom strinjale vse članice, ograjujejo pa se od vprašanja, ali bi bilo treba proti Malti sprožiti proces zaradi kršitev vladavine prava, ki ga je EU na primer sprožila proti Poljski. Pravijo, da mora o tem odločiti Evropska komisija.

Sin umorjene Matthew Caruana Galizia, ki je kot novinar prav tako sodeloval pri preiskovanju korupcije, malteškemu premierju očita vpletenost v umor. Očita mu tudi, da je državne položaje napolnil s sleparji in ustvaril kulturo nekaznovanja, ki je spremenila Malto v mafijsko državo.

Ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange je po twitterju ponudil 20.000 evrov nagrade vsakomur, ki bi prispeval informacije o napadu in pomagal najti storilce.

K temeljiti preiskavi umora so pozvale tudi novinarske organizacije, ki poudarjajo, da je to "očiten napad na svobodo medijev". "Umor Daphne Caruana Galizia je šokiral novinarsko skupnost," je poudaril predsednik Mednarodne novinarske zveze Philippe Leruth.

Zgroženi so tudi v Društvu novinarjev Slovenije, kjer so se pridružili pozivom novinarskih organizacij iz celega sveta, ki zahtevajo pravico za ubito novinarko. Malteške oblasti pozivajo, da uvedejo temeljito in neodvisno preiskavo ter najdejo odgovorne za zločin.

"Tragični dogodek na Malti nas mora skrbeti ne le kot novinarje, ampak kot državljane ene od članic EU. Opominja nas, da medijska svoboda celo v EU še zdaleč ni več samo po sebi umevna kategorija," so še zapisali v DNS.

STA


Najbolj brano