Divji lovci ubili skoraj polovico vseh slonov v Mozambiku

Divji lovci so v Mozambiku v minulih petih letih ubili že skoraj polovico vseh slonov, in sicer zaradi slonovine. Raziskava, ki jo je podprla mozambiška vlada, je pokazalo 48-odstotni upad števila slonov, pri čemer jih je bilo prej več kot 20.000, sedaj pa so jih našteli samo še 10.300.

 Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

MAPUTO > “Razlog za upad števila slonov tiči v divjem lovu,” po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ugotavlja ameriški nevladni konservatorij za divjino WCS.

Najbolj prizadet je odročni severni del Mozambika, kjer je tudi narodni rezervat Niassa, in kjer ocenjujejo, da so divji lovci ubili kar 95-odstotkov vseh ubitih slonov. S tem so populacijo v tem predelu zmanjšali s 15.400 na 6100. Konservatorij ocenjuje, da so slone ubili divji lovci iz Tanzanije, kjer je populacija slonov že zdesetkana.

“Največji problem je v vladanju. Sever je bil vselej odročen in slabo voden predel, z veliko mero korupcije,” je povedal Alastair Nelson, direktor WCS v Mozambiku, ki upravlja z rezervatom Niassa.

Raziskava je pokazala, da je v nekaterih delih države skoraj polovica slonov že poginila.

Sicer pa so slonovi okli v Aziji zelo cenjeni; tam jih tudi oblikujejo v kipce in nakit.

Po vsej Afriki naj bi divji lovci vsako leto nelegalno ubili okoli 30.000 slonov, še vedno pa naj bi jih tam živelo okoli 470.000, kar je za milijon manj, kot pred enim stoletjem.

14. maja letos je policija v Mozambiku zasegla 1,3 tone slonovine in rogov nosorogov, kar pomeni, da so lovci ubili približno 200 živali, še navaja AFP.

STA


Najbolj brano