Cerar: Juncker pokazal razumevanje za slovenski predlog glede NLB

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je danes pozorno prisluhnil slovenskemu predlogu alternative prodaji NLB in pokazal razumevanje zanj, je povedal premier Miro Cerar. Poudaril je, da je za to vprašanje pristojna komisarka za konkurenco Margrethe Vestager in da je bil njegov pogovor z Junckerjem informativne narave.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je danes pozorno prisluhnil slovenskemu predlogu alternative 
prodaji NLB in pokazal razumevanje zanj, je povedal premier 
Miro Cerar. Foto: STA
Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je danes pozorno prisluhnil slovenskemu predlogu alternative prodaji NLB in pokazal razumevanje zanj, je povedal premier Miro Cerar. Foto: STA

BRUSELJ > Pogovori se nadaljujejo. S komisarko se je sestala finančna ministrica Mateja Vraničar Erman. Premier Miro Cerar je dejal, da danes ni pričakovati končnih odločitev.

Cerar poudarja, da je Slovenija pripravila dober alternativni predlog, ki ponuja rešitev v duhu sprejetih zavez in zagotavlja, da pridemo do istega cilja po drugačni poti.

Od Evropske komisije je v prihodnjih dneh ali tednih pričakovati korake v pomoč pri zagotavljanju izvajanja arbitražne odločbe, je v Bruslju povedal premier Miro Cerar. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je po Cerarjevih besedah zatrdil, da komisija vztraja pri večkrat izraženem stališču, da je treba arbitražno odločbo spoštovati in jo izvršiti. V tem smislu sta z Junckerjem ugotovila, da je nastopil čas, da komisija pristopi k temu, kar je napovedala, torej da je pripravljena pomagati pri izvajanju arbitražne odločbe, je pojasnil Cerar. V tej smeri bo komisija, kot je napovedal Juncker, storila nadaljnje korake, kajti rok za pripravo izvajanja arbitražne odločbe bo kmalu potekel, je dejal premier Cerar.

Slovenska rešitev po Cerarjevih besedah ohranja banko v polnem delovanju in, kar je najpomembneje, obvaruje davkoplačevalce pred novimi izgubami. “Zame so slovenski davkoplačevalci prioriteta,” je poudaril premier.

Cerar je izpostavil, da v pogovoru z Jean-Claudom Junckerjem ni bila izražena nobena povezava med arbitražo in NLB z vidika prava. Takšna povezava bi bila po njegovih besedah tudi popolnoma neustrezna, saj je jasno, da gre za dve popolnoma različni situaciji.

Premier Cerar in finančna ministrica danes v Bruslju predstavljata slovensko rešitev glede vprašanja prodaje NLB - predlog finančne kompenzacije NLB državi namesto prodaje hčerinskih bank na Balkanu.

Gre za finančno kompenzacije NLB državi oziroma nastajajočemu skladu skladov, ki bi financiral projekte malih in srednjih podjetij. Cerarja in finančno ministrico v Bruslju spremlja tudi ministrica za kohezijo Alenka Smerkolj.

V Evropski komisiji so po sestanku v povezavi z NLB dejali le, da je bila odprta tudi ta tema in da bo o tem pomembnem vprašanju danes govorila komisarka Margrethe Vestager z ministrico Vraničar Ermanovo.

V komisiji so izpostavili, da sta voditelja razpravljala o prihodnosti Evrope in drugih vprašanjih v splošnem evropskem interesu v sklopu priprav na socialni vrh na Švedskem ter o temah v skupnem interesu, pomembnih za regijo.

STA


Najbolj brano