Župnija Hrenovice je stara 700 let

V nedeljo bodo v župnijski cerkvi sv. Martina v Hrenovicah s sveto mašo ob 15. uri, ki jo bo vodil škof msgr. Metod Pirih, obeležili začetek praznovanj ob 700. obletnici Župnije Hrenovice. Pripravljajo niz različnih kulturnih in tematskih dogodkov, ki se bodo vrstili skozi vse leto. Sodeluje tudi krajevna skupnost.

Sedanja podoba cerkve sv. Martina v Hrenovicah kaže, da je 
bila večkrat predelana, najverjetneje je prva cerkev tu stala že 
v 10. stoletju. Notranjost cerkve je v  renesančno-baročnem 
slogu, z romanskimi ostanki. Nedavno so obnovili streho 
župnišča ter streho in pročelje zvonika.
Sedanja podoba cerkve sv. Martina v Hrenovicah kaže, da je bila večkrat predelana, najverjetneje je prva cerkev tu stala že v 10. stoletju. Notranjost cerkve je v renesančno-baročnem slogu, z romanskimi ostanki. Nedavno so obnovili streho župnišča ter streho in pročelje zvonika.  

HRENOVICE > “Pri praznovanju 700. obletnice se opiramo na letnico prvega pisnega vira, ki ga v Zgodovini hrenoviške župnije omenja pokojni duhovnik Franc Rupnik,” o začetkih Župnije Hrenovice pri Postojni pojasnjuje župnik Vinko Lapajne in doda, da se Hrenovice kot župnija v listinah prvič pojavijo leta 1318, ko je Simon de Placentia prejel župnijo sv. Martina.

“To častitljivo obletnico bomo praznovali od Martinove nedelje 2017 do Martinove nedelje 2018. V tem času se bodo zvrstili različni dogodki, s katerimi bomo obeležili visoki jubilej,” pravi župnik Lapajne.

Med drugim bodo spomladi izdali tudi knjigo - Zgodovino hrenoviške župnije, ki jo je na podlagi različnih virov leta 1935 napisal Franc Rupnik, kurat v hrenoviški župniji. “Knjiga pravzaprav še ni bila izdana, obstaja le tipkopis, ob tej priložnosti bo ugledala luč sveta,” še pove župnik.

Za faro skrbijo vsi

V nedeljo 15. uri bo mašo daroval škof msgr. Metod Pirih in blagoslovil obnovljeno streho in pročelje zvonika. “V prazničnem letu se bodo zvrstili še drugi dogodki, fotografska razstava, slikarska kolonija, duhovna obnova, večeri z različnimi gosti, družabna srečanja, zanimiva predavanja,” še napove Lapajne.

Pri dogajanju sodeluje tudi Krajevna skupnost Hrenovice, njen predsednik Darko Muhič poudari: “Obletnica župnije je praznik vseh ljudi, ki, čeprav nas je veliko manj kot včasih, delujemo skupaj. Hrenoviška fara je bila vedno središče duhovnega in družbenega življenja. V Hrenovicah se je vse dogajalo, tu je bila šola z veliko učenci tudi iz sosednjih krajev, ki so jo žal podrli, trgovina, župnišče, poleg cerkve pokopališče, ... Danes ni več tako, a za faro še vedno poskrbimo vsi.”

Skozi vas je potoval papež Pij VI.

Zgodovina župnije sega daleč nazaj, Franc Rupnik v knjigi omenja, da je obsežna hrenoviška župnija prvotno obsegala veliko večje območje kot danes. Našteva 28 podružnic, danes jih je deset. Leta 1765 je bilo v župniji kar 33 cerkva.

Skozi hrenoviško župnijo je 15. marca 1782 potoval na Dunaj, k cesarju Jožefu II., papež Pij VI. Nekaj časa je bila v Hrenovicah tudi dekanija. Konec 18. in v prvi polovici 19. stoletja so obseg velike hrenoviške župnije zmanjšali.

Župnija Hrenovice šteje danes približno 1500 prebivalcev. Poleg župnijske cerkve sv. Martina zajema še deset podružničnih cerkva: sv. Ano v Hraščah, sv. Danijela v Hruševju, sv. nadangela Mihaela in sv. Jurija v Šmihelu, sv. Petra v Goričah, sv. Jošta in sv. Nikolaja v Landolu, sv. Petra v Goričah, sv. Janeza Nepomuka v Rakuliku, sv. Jedrt na Slavinjah in sv. Barbaro v Studencu. Verouk obiskuje 61 otrok, nedeljnikov je 200.

Župnija ima župnijski pastoralni in župnijski gospodarski svet, mešani in otroški pevski zbor, svetopisemsko, strežniško in mladinsko skupino ter moški pevski zbor, ki ga bo v nedeljo za 40 let dela nagradil župan Igor Marentič.

Kot laična misijonarka je tri leta delovala na Madagaskarju Lucija Čuk, iz hrenoviške župnije so štirje duhovniki, ki delujejo v koprski škofiji. Zadnja nova maša je bila v župniji leta 2009, pel jo je Niko Čuk.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano