Za 50-letnico obnovljeni prostori knjižnice

Pivška občina je zaključila prenovo notranjosti Krpanovega doma, ki bo omogočila ponovno oživitev osrednje občinske kulturno-družbene ustanove. S prenovo je največ pridobila pivška knjižnica, ki odslej deluje v bistveno večjih in sodobno urejenih prostorih. Prenovitvenih posegov je bila deležna tudi kinodvorana, kjer bo predvidoma še pred koncem leta ponovno zaživel program Kina Pivka.



Dolgoletna pivška knjižničarka Dartaniela Stegel pravi, da so 
bralci nad obnovljeno knjižnico navdušeni.

 Foto: Veronika Rupnik Ženko
Dolgoletna pivška knjižničarka Dartaniela Stegel pravi, da so bralci nad obnovljeno knjižnico navdušeni.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

PIVKA > “Zelo smo zadovoljni z obnovljenimi prostori. Večji so, svetlejši in sodobnejši kot prejšnji. Težko smo jih pričakovali, saj smo bili prej že nekoliko utesnjeni. Tudi bralci so navdušeni. Imajo tudi večji bralni kotiček,” pravi Dartaniela Stegel, dolgoletna knjižničarka v pivški enoti Knjižnice Bena Zupančiča Postojna.

Steglova pričakuje, da se bo na račun nove pridobitve obisk knjižnice, ki prav letos obeležuje 50-letnico svojega delovanja, še povečal.

“Z bralno kulturo na Pivškem sem zadovoljna. Ljudje radi obiskujejo knjižnico. Najbolj izposojani so, podobno kot drugod, različni družabni romani, knjige s področja psihologije, pa tudi knjige o zdravi prehrani in domačih zdravilih. Aktivnih bralcev je okrog 1500, vseh članov pa 2000. Organiziramo tudi različne aktivnosti, bralne urice za najmlajše in literarne večere,” pravi Steglova.

Pivška knjižnica sicer premore 28.000 enot gradiva, Steglova pa tiste, ki jih v Pivki nimajo, bralcem rade volje prinese iz Postojne.

V domu tudi medgeneracijski center

Prenovljena knjižnica je sicer le ena od pridobitev, ki jih je prinesla prenova notranjosti leta 1976 zgrajene stavbe, dolga leta znane kot dom JLA, potem pa kot Krpanov dom. Ta je bil zadnja leta v precej neuglednem stanju s puščajočo streho in dotrajano notranjostjo.

Občina je za njegovo prenovo zdaj namenila skupno skoraj 900.000 evrov, od tega 650.000 evrov iz evropskih skladov.

Pivški župan Robert Smrdelj pojasnjuje, da so v celoti obnovili vhodno avlo in ostale skupne prostore, v nadstropju so poleg knjižnice uredili še galerijo, preuredili so vse napeljave, položili nove talne obloge, izolirali in prenovili večino strehe, vgradili dvigalo, v kletnih prostorih na novo uredili sanitarni vozel. Nov je tudi skupni večnamenski prostor. Do konca leta bodo s pomočjo sredstev Fundacije za šport uredili tudi garderobe ob kegljišču, ki bodo v uporabi tudi za zunanji stadion.

Zdaj je po Smrdeljevih besedah potrebno Krpanovemu domu le še vdahniti dodatne vsebine. Poleg knjižnice v njem sicer deluje Regionalna razvojna agencija Zeleni kras, del prostorov je namenjen podjetniškemu inkubatorju in multimedijski predavalnici, prizorišče najrazličnejših dogodkov in predstav je velika kinodvorana, v kleti je pivško kegljišče.

”Dogovarjamo se, da bi v delu še nezasedenih prostorov vzpostavili medgeneracijski center, kjer bi se družili starejši in mladi,” napoveduje Smrdelj.

Kino predstave na novem platnu

Predvidoma še pred koncem leta bo ponovno zaživel tudi program v Kinu Pivka. Kinodovorana je bila deležna nekaj manjših prenovitvenih posegov. Popravili so poškodovane stropne obloge, zamenjali vsa vrata, trenutno urejajo neučinkovito ogrevanje dvorane. Zamenjali bodo tudi dotrajano projekcijsko platno.

Že leta 2013 pa so s sofinanciranjem iz programa Leader v celoti posodobili avdio sistem, tako da se dvorana sedaj ponaša z vrhunskim in tehnološko enim najsodobnejših avdio sistemov, je povedal Boštjan Glažar, vodja Lokalnega pospeševalnega centra Pivka. Ob tem je napovedal, da bodo Kino Pivka v prihodnje tudi digitalizirali, tako da bo mogoče predvajati tudi 3D filmske projekcije. Med bodočimi načrti pa je tudi predvajanje neposrednih prenosov svetovnih dogodkov, na primer opernih ali gledaliških predstav, koncertov, športnih in drugih prireditev. Kino, ki ga je v zadnjih letih v povprečju obiskalo več kot 3000 obiskovalcev letno, bo ponovno vključen v projekt nacionalne filmske vzgoje, v katerem sodelujejo slovenske šole in katerega nosilec je Art kino mreža Slovenije. Izvajanje kino programa, ki temelji na raznovrstnem filmskem programu za vse generacije, vključuje pa tudi kakovostne festivalske filme, bo nadaljeval dosedanji izvajalec, samostojni podjetnik Valter Šajn.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano