Za 135 let nova tovarna

Delamaris po dokončni preselitvi proizvodnje iz Izole danes tudi uradno odpira nov objekt za predelavo rib in proizvodnjo ribjih izdelkov.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PIVKA > V zadnjem letu je po dolgotrajnih pripravah zrasel v kompleksu Pivke perutninarstvo, ki je lastnica Delamarisa. Selitev iz Izole, kjer je Delamaris dotrajane prostore zadnja leta najemal, se je po pojasnilih vodstva izkazala za ekonomsko upravičeno, omogočila naj bi tudi nadaljnji razvoj podjetja.

Naložba, vredna 6,4 milijona evrov, za katero so prejeli več kot polovico nepovratnih evropskih sredstev, je bila sicer največja gospodarska investicija v občini Pivka in hkrati notranjsko-kraški regiji v zadnjem letu. Velikega pomena pa je tudi za slovensko prehrambeno in živilsko predelovalno industrijo, saj prinaša nove standarde. Delamaris, ki letno proizvede 15 milijonov konzerv, je sicer eno redkih živilsko predelovalnih podjetij, ki več kot 50 odstotkov proizvodnje izvozi. Pomemben delež ima v Avstriji, BiH in na Hrvaškem, izdelke pa poleg nekaterih drugih evropskih držav prodaja tudi že v ZDA, Rusiji in Avstraliji. Direktor Delamarisa Janez Rebec je prepričan, da bodo prav nove sodobne zmogljivosti poleg kakovostnih izdelkov in dobrega trženja pripomogle k še dodatni širitvi na nove trge. VRŽ


Najbolj brano