V Pivki še ogrevajo Delamarisove stroje

V novem Delamarisu v Kalu pri Pivki bodo konec tega tedna začeli testirati stroje za polnjenje konzerv, ki so jih vse poletje selili iz Izole in na novo sestavljali v novi tovarni. A na polni zagon celotne proizvodnje bo treba še počakati; tega načrtujejo za prvo polovico oktobra.

Iz Izole se bo v Pivko zadnji program sveže ribe preselil čez približno mesec dni Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Iz Izole se bo v Pivko zadnji program sveže ribe preselil čez približno mesec dni Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PIVKA, IZOLA > “Prejšnji teden smo uspešno opravili tehnični pregled objekta,” pravijo v Delamarisu, ki ga vodi Janez Rebec. Sprva so ocenjevali, da bi proizvodnjo v novi tovarni lahko zagnali že konec avgusta, a se bo nekoliko zavleklo. “Trenutno v novem obratu za predelavo rib potekajo še zadnja montažna dela pri sestavi linij, testni zagoni strojev in čiščenje objekta,” so povedali v Pivki. Konec tedna pa bodo predvidoma začeli testno proizvodnjo in do začetka oktobra temeljito preverjali, kako se obnašajo linije v novi tovarniški hali.

Kolektivni dopust se končuje

Postopno se na delo v Pivki privajajo tudi zaposleni. V Izoli jih je delalo 90. Nekateri zaposleni v tehničnih službah so že v poletnem času sodelovali pri montaži in selitvi, drugi trenutno čistijo objekt. Glavnina se jih bo s kolektivnega dopusta vrnila konec tedna. Takrat bo tudi znano, kdaj bo iz Istre v Pivko začel voziti Delamarisov delavski avtobus.

Izola še ni čisto zapuščena

Nekaj delavcev pa je te dni še vedno v izolski tovarni. Tam smo v petek ujeli tudi sindikalnega zaupnika v Delamarisu Zihnijo Sejdinovića. “Ja, program sveže ribe se bo selil zadnji, to bo čez približno mesec dni, tako da nas je tukaj še približno 20 zaposlenih,” je povedal. Sicer pa so zaposleni pred selitvijo imeli prerazporeditev delovnega časa, tako da so delali več in tudi ob sobotah, da so napolnili zaloge konzerv za premostitev mesecev pred zagonom proizvodnje v novi tovarni. Tudi če se kaj zavleče, polnih pločevink ne bo zmanjkalo, zagotavljajo: “Vse gre po načrtih, tako da zaloge zadoščajo.” V Delamarisu sicer na leto napolnijo 17 milijonov pločevink. Pivka perutninarstvo, ki je lastnica Delamarisa, je za novo tovarno namenila sedem milijonov evrov, za polovico tega zneska so pridobili nepovraten evropski denar. KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano