V enem društvu planinci treh držav

V Planinskem društvu Snežnik Ilirska Bistrica letos praznujejo 110-letnico delovanja in 15-letnico planinske skupine Bazovica z Reke, ki je njihova članica. Jubilejno leto so začeli z razstavo fotografij Iztoka Snoja Pogovori z goro, v nedeljo pa pripravljajo vrsto pohodniških in kolesarskih dejavnosti ter slovesnost na Sviščakih.

Planinsko društvo Snežnik bo v nedeljo obeležilo 110 let 
delovanja s pohodom, kolesarsko turo in slovesnostjo. Foto: Arhiv Pd Snežnik
Planinsko društvo Snežnik bo v nedeljo obeležilo 110 let delovanja s pohodom, kolesarsko turo in slovesnostjo. Foto: Arhiv Pd Snežnik

ILIRSKA BISTRICA > Planinsko društvo Snežnik je eno redkih društev, ki se lahko pohvalijo s stoletno tradicijo. “Koliko držav se je ustanovilo in propadlo na naših tleh v teh 110 letih, koliko družbenih ureditev je prešlo, koliko valut smo zamenjali. Ponosna sem, da smo planinci tako stanovitni. Planinske vrednote, ljubezen do gorske narave in dobra družba ter vzgoja mladih so trajne vrednote,” ponosno pove predsednica PD Snežnik Darinka Dekleva, ki je vajeti društva prevzela pred enajstimi leti.

V zadnjem desetletju so v društvu pomladili ekipo in izšolali kar nekaj novih planinskih vodnikov, ponovno je zacvetelo delo z mladimi. Zlasti so ponosni na planinske izlete za otroke, ki so jih poimenovali Mlad bistr'ški planin'c, in številne planinske tabore. “Mladi vodniki znajo otrokom prikazati planinstvo kot način življenja in so v gore popeljali stotine otrok. Verjamemo, da bodo ta doživetja pustila prijetne sledi v njihovih življenjih in morda kasneje v delovanju planinskega društva,” se poslanstva društva zaveda Dekleva.

V nedeljo pohod in svečanost

V nedeljo organizirajo društvo vzpon po slovenskem delu Poti prijateljstva Snežnik-Snježnik, pohod s Sviščakov na Snežnik in kolesarsko turo po Evropski poti po snežniških gozdovih. Praznovanje bodo sklenili na Sviščakih, kjer bo ob 15. uri slovesnost s kulturnim programom. Udeležila se je bosta tudi predsednika slovenske in hrvaške planinske zveze.

70 kilometrov poti

Prostovoljci in ljubitelji Snežnika skrbijo tudi za 70 kilometrov planinskih poti. “Njihovo delo je prepoznavno po lesenih kažipotih. Delujejo skoraj nevidno. Dokler je vse v redu, nihče ne pomisli, da je tudi za poti in oznake treba skrbeti,” opominja.

Ker so snežniški gozdovi obsežni, pohodništvo pa priljubljena rekreacija, pogosto prihaja do nesreč. Pri tem je nepogrešljiva pomoč skupine gorske reševalne službe, ki je vedno pripravljena pomagati tistim, ki zaidejo ali se poškodujejo na nedostopnih terenih, pa tudi društvu pri delovnih akcijah.

Junija na Snežniku nov oskrbnik

Junija bo koča na Snežniku dobila novega oskrbnika. To vlogo bo prevzel mlad, a izkušen planinski vodnik Andrej Barovič iz Šembij. “V društvu smo vodenje koče zaupali Andreju Baroviču zato, ker je zanj planinstvo način življenja. Poleg tega, da je planinec že od malega, je tudi gorski reševalec in aktiven v Planinski zvezi. Je zelo delaven in ima odlične organizacijske sposobnosti,” njegove glavne odlike našteje Dekleva, ki je prepričana, da bo za obiskovalce koče tudi v bodoče dobro poskrbljeno.

Planinci treh držav

Članici Planinskega društva Snežnik sta tudi planinski skupini na hrvaški in italijanski strani meje. To sta planinska skupina Bazovica, ki že 15 let deluje v okviru slovenskega Kulturnega prosvetnega društva Bazovica na Reki, ter planinska sekcija smučarskega kluba Devin.

“Že več kot desetletje se srečujemo pri nas pod Snežnikom, na Reškem in na tržaškem Krasu, kjer planinarimo in se družimo. Srečanja smo poimenovali Prijateljstvo brez meja,” pove Dekleva.

Na Snežnik vsa polena na ramenih

Ena od pomembnih nalog, ki so si jih ob stoletnici zadali v društvu, je bila obnova koče na Snežniku, ki jo med poletno sezono predvsem ob vikendih obišče več sto domačih in tujih planincev. To je bil velik izziv zlasti zato, ker je koča na 1796 metrov visokem Snežniku ena zadnjih, ki se oskrbuje izključno na ramenih ljudi. “To pomeni, da moramo na Snežnik prinesti v nahrbtniku čisto vse, od vžigalice do poslednjega polena,” poudari Dekleva.

Kljub temu so z donacijami domačih podjetij in s pomočjo Slovenske vojske, ki je vse potrebno prepeljala na vrh, kočo uspešno prenovili. Z delom sta veliko pripomogla tudi oskrbnika koče, zakonca Slavko in Janja Škoberne, ki sta celo desetletje odlično skrbela za kočo in njene obiskovalce.

Stroški vzdrževanja koč so visoki

Dekleva opozarja tudi na visoke stroške društva. Nekaj denarja sicer pridobijo iz občinskega razpisa za sofinanciranje programov športa, drugi del dohodka iz najemnine za planinski postojanki na Snežniku in Sviščaklih, vendar to večinoma ne zadostuje za večja vzdrževanja in obnovo koč. Po prenovi koče na Snežniku je zdaj cilj društva obnova strehe planinskega doma na Sviščakih, ki že dlje časa pušča in je v zelo slabem stanju.

KATJA KIRN VODOPIVEC


Najbolj brano