Sodišče je pritrdilo Lekarni Ljubljana

Ministrstvo za zdravje, ki je postojnsko enoto Lekarne Ljubljana označilo za nezakonito in zato postopka njene verifikacije sploh ni izpeljalo, bo moralo to po odločitvi upravnega sodišča vendarle storiti. Na ministrstvu zadnje besede še niso rekli, saj “je namen lekarniške dejavnosti izvajanje javne službe in ne ustvarjanja dobičkov”.

Če bo ministrstvo v verifikacijskem postopku ugotovilo, da postojnska enota Lekarne Ljubljana za svoje delovanje izpolnjuje vse formalne pogoje, bo lekarna spet lahko  napolnila police tudi z zdravili, čeprav je po mnenju ministrstva odprta v nasprotju Foto: Lori Ferko
Če bo ministrstvo v verifikacijskem postopku ugotovilo, da postojnska enota Lekarne Ljubljana za svoje delovanje izpolnjuje vse formalne pogoje, bo lekarna spet lahko napolnila police tudi z zdravili, čeprav je po mnenju ministrstva odprta v nasprotju Foto: Lori Ferko

POSTOJNA > Saga z razvpito lekarno, ki jo je konec preteklega leta v Postojni odprla Lekarna Ljubljana, a je morala nato že kmalu z njenih polic umakniti zdravila, ker za njihovo izdajanje ni imela dovoljenja, je dočakala prvo sodno odločitev. A usoda lekarne in z njo bodoče ureditve lekarniškega sistema, ki je trenutno nedorečen, s tem še ni razčiščena.

Lekarna Ljubljana je lekarno v Postojni odprla kljub temu, da zanjo ni pridobila verifikacijske odločbe, ki je nekakšno uporabno dovoljenje za lekarno. Ministrstvo je namreč presodilo, da je lekarna odprta v nasprotju z zakonom o lekarniški dejavnosti in je zato vlogo za verifikacijo zavrnilo.

Ker je lekarna torej začela poslovati brez predpisane listine o izpolnjevanju pogojev in s tem kršila zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, ji je tržni inšpektorat z odločbo prepovedal opravljanje lekarniške dejavnosti.

Lekarna Ljubljana je zoper odločitev ministrstva sprožila upravni spor in v njem zdaj dosegla prvi uspeh.

Verifikacija ne presoja mej občin

Kot je razvidno iz sodbe, ki smo jo včeraj uspeli pridobiti, je upravno sodišče sklep ministrstva odpravilo in mu zadevo vrnilo v ponovno odločanje. Sodišče je namreč presodilo, da ministrstvo v postopku verifikacije preverja in odloči le o ustreznosti kadrov, prostorov in opreme ter zalogi in vrstah zdravil, ne odloča pa o tem, ali lahko lekarna, ki jo je ustanovila ena občina, opravlja oziroma razširi svojo dejavnost tudi na območje druge občine.

Ravno to pa je jedro spora in različnih pravnih razlag. Ministrstvo za zdravje je presodilo, da je, če je na območju občin(e) že ustanovljen javni zavod za opravljanje lekarniške dejavnosti (kot so v Postojni Kraške lekarne), potem drug javni zavod (Lekarna Ljubljana) ne sme posegati v to območje.

Počakali bodo novo ministrico

Na ministrstvu nam včeraj še niso mogli pojasniti, kako bodo ravnali, saj bodo nadaljnji koraki odvisni tudi od novega vodstva. So pa ponovno poudarili, da je “namen lekarniške dejavnosti izvajanje javne službe in ne ustvarjanja dobičkov ter s tem financiranja občin,” kar naj bi bilo v ozadju precedenčnega odprtja nove lekarne v enem od postojnskih nakupovalnih centrov.

Občina zadovoljna, zbornica opozarja

Postojnska podžupanja Margareta Srebotnjak Borsellino je včeraj za PN povedala, da odločitev sodišča pozdravlja. “Obžalujem, da zaradi birokratskih postopkov občani več kot pol leta niso mogli do zdravil v konkurenčni lekarni,” je dejala in poudarila, da pozdravlja konkurenco na lekarniškem področju, v katero naj bi pot tlakoval prav postojnski primer.

Lekarniška zbornica Slovenije pa, nasprotno, že ves čas opozarja, da bi popolna liberalizacija lekarniške dejavnosti in odpiranje lekarn po ekonomskih kriterijih vodili v razpad mreže in poslabšanje dostopnosti, predvsem na podeželju, ter večjo komercializacijo.

Celo odškodninske tožbe?

Za komentar smo včeraj prosili tudi prvega moža Lekarne Ljubljana Marjana Sedeja, ki pa uradnih izjav še ni želel dajati, češ da bo vse povedal na tiskovni konferenci prihodnji teden. Tedaj bo spregovoril tudi o morebitnih odškodninskih zahtevkih na račun poslovne škode, ki jo je lekarniška enota utrpela, ker več kot pol leta ni smela prodajati zdravil, pač pa le prehranske dodatke, kozmetične, zeliščne in podobne izdelke.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano