Ribice postajajo še ambasadorke čiste vode

Dejstvo, da se v Postojnski jami uspešno razvija človeška ribica, je dokaz čistosti vode v jami in skrbi za okolje okrog nje, je ob današnjem obisku Postojne zadovoljno poudarila direktorica mednarodne okoljske organizacije Passion Sea Helga Piaget in Postojnski jami podarila belo zastavo, simbol čistih voda.

Biolog Sašo EWeldt (v rdeči bundi) je v jami zajel kozarec 
vode, namenjene malim človeškim ribicam.   Foto: Arhiv Postojnska Jama, D.D.
Biolog Sašo EWeldt (v rdeči bundi) je v jami zajel kozarec vode, namenjene malim človeškim ribicam.  Foto: Arhiv Postojnska Jama, D.D.

POSTOJNA > “Vode ne smejo biti kemični koktejl,” je poudarila Helga Piaget, direktorica mednarodno priznane neprofitne okoljevarstvene organizacije Passion Sea, katere častna pokroviteljica je Fundacija Princa Alberta II. Piagetova je danes obiskala Postojnsko jamo skupaj s kreativno direktorico Fiono Tan, ker jo je očarala zgodba človeške ribice, ki je letos poskrbela za naraščaj.

“Prav z odnosom do teh najbolj ogroženih živalskih vrst ljudje izkažemo svoje spoštovanje. Gre za odnos do naših naravnih bogastev in živali,” je ob sprejemu gostij dejal predsednik uprave družbe Postojnska jama Marjan Batagelj in poudaril, da zato ne smemo obrniti hrbta okoljskim problematikam, v tem duhu pa moramo izobraževati tudi otroke. Slovenske vode ne smejo postati “še en problem”, je še izpostavil ob srečanju.

Pomen čiste vode za razvoj proteusov sta poudarila tudi biologa Sašo Weldt in Primož Gnezda, ki budno spremljata razvoj malih zmajčkov v Postojnski jami.

Iz osrčja jame, s Kope, kjer zbirata čisto jamsko kapnico za male “zmajčke”, je Sašo Weldt nato zajel kozarec vode, ki so si ga pred jamo simbolično podajali zaposleni, gostje in obiskovalci in pri tem skrbno pazili, da ne bi razlili niti kapljice vode, saj je prav vsaka pomembna - za življenje malih zmajčkov in za človeštvo, ne nazadnje pa so kapljice vode oblikovale tudi Postojnsko jamo.

Vodo s Kope je direktor Batagelj nato v posebni steklenici podarili direktorici Helgi Piaget, ki bo zgodbo o čisti kraški vodi in človeški ribici ponesla v svet. Obema gostjama pa so podarili še ročno izdelani stekleni ribici z jajčeci iz Swarovski kristalov in risbico Marka Kočevarja, ki je posebej navdušila direktorico Passion Sea.

Združenje pa je Postojnski jami podarilo zastavo, ki pomeni zavezo za nadaljnje ohranjanje čiste vode. MUZ


Najbolj brano