Na čelu šole ostaja narodni heroj Stjenka

Pretekli teden so pogovore na Komenskem zaznamovala naštevanje razlogov “za” in “proti” ter medsebojnega obtoževanja glede preimenovanja osnovne šole. Upor nasprotnikov je bil dovolj prepričljiv, da je župan Marko Bandelli napovedal: v času njegovega mandata o preimenovanju šole občinski svet ne bo odločal.

V prejšnjem članku je bila objavljena arhivska fotografija kipa narodnega heroja, ki prikazuje še star kip. Kot je razvidno iz fotografije, je kip nov.  
 Foto: Bogdan Macarol
V prejšnjem članku je bila objavljena arhivska fotografija kipa narodnega heroja, ki prikazuje še star kip. Kot je razvidno iz fotografije, je kip nov.  Foto: Bogdan Macarol

KOMEN > Odzivi so bili različni. “Bravo, končno je prišlo do take pobude. Fabiani si to zasluži. Saj smo v novem času, naj se šole imenujejo po intelektualcih ne pa po vojakih,” so rekli nekateri, ko so slišali za napoved komenskega župana Marka Bandellija, da bo šola od prihodnjega leta nosila Fabianijevo ime. “To pa ni prav. Gre za zganjanje politike in teptanje narodnoosvobodilnega boja, ki je osnova slovenskega naroda,” so v zrak skočili nasprotniki.

Kraški “univerzalni človek”

Predlog za poimenovanje šole po Maksu Fabianiju je prišel iz Vaške skupnosti Štanjel. “Predlog je vaška skupnost podala, ker se nam je zdelo, da bi morali ob 150. obletnici vsaj eno stavbo ali ustanovo poimenovati po Maksu Fabianiju,” je pojasnil Ivo Kobal, predsednik Vaške skupnosti Štanjel, ki je podala uraden predlog za preimenovanje OŠ Antona Šibelja Stjenka Komen v OŠ Maksa Fabianija.

Svoj predlog utemeljujejo s široko paleto dejavnosti, ki jih je znameniti Kraševec opravljal. Bil je arhitekt, urbanist, profesor, filozof, pisec, slikar, kipar, izumitelj, ekolog in humanist. “Predvsem pa Kraševec in svetov-ljan. Primerna osebnost za vzor mlajši generaciji,” so še zapisali predlagatelji. “S svojim predlogom nismo želeli povzročiti nobenih političnih prepirov. Naj se občinski svet odloči ali je za ali ne,” je še povedal Kobal.

Stjenke ne damo

Napoved po poimenovanju je vzbudila veliko hude krvi. “Preimenovanje ne bi prineslo izboljšanja pogojev za delo v šoli in ne bi pozitivno vplivalo na otroke in njihove starše. Sprememba imena šole je politikantska pobuda župana, ki ne najde pomembnejših prioritet pri vodenju občine,” je med drugim zapisal Damijan Grmek, predsednik Občinskega združenja borcev za vrednote NOB Komen, kjer Maksu Fabianiju očitajo tudi članstvo v fašistični stranki.

Podobne očitke smo lahko brali tudi na družbenem omrežju facebook, kjer je Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič pozval bivšo premierko, naj pojasni svoj pogled na tako preimenovanje. Odgovora niso dobili, neuspešno smo ga čakali tudi mi. Stranka Zavezništvo Alenke Bratušek se ni odzvala.

Oglasili so se tudi člani skupine Puntarji - gibanje za aktivno državljanstvo, ki - podobno kot prej omenjene skupine - pozivajo k ohranitvi prvotnega imena. “Spomenik narodnemu heroju in ime šole mlajšim generacijam nosita sporočilo o zgodovinsko pomembnem obdobju, ko je bila usoda našega naroda na preizkusu in je bilo treba prijeti za orožje, da smo ohranili narodovo identiteto in svoj obstoj,” so povedali Puntarji. Pred občino so pripravljeni tudi protestirati, če bi do preimenovanja zares prišlo.

Stjenka ostaja

Vendar pa do spremembe preimenovanja navsezadnje ne bo prišlo, nam je včeraj sporočil Bandelli, ki obžaluje, da je v preteklih dneh njegova napoved sprožila toliko negodovanja. “Napoved o preimenovanju je povzročila veliko nejevolje v naši občini in predvsem, ne vem zakaj, v sosednjih občinah. Tu ni šlo za ideološko zamenjavo. Spoštujem vrednote NOB in nikakor ni bil moj namen deliti občane,” je pojasnil. Njegova naloga v občini je jasna, je še poudaril: “Volilci so me izvolili za spremembe in za zagon gospodarstva. Še naprej bom nadaljeval po poti za rast in razvoj občine. Aktivno že delam na tem.”

Nadaljeval je, da bo zaradi čustvenih reakcij na dogodke, ki so v preteklosti zaznamoval te kraje, pa tudi zaradi osebnega spoštovanja, ki ga čuti do vseh vrednot NOB, “predlog umaknil z dnevnega reda naslednje seje sveta in ga zamrznil do nadaljnjega.”

Zatrdil je še, da se tega vprašanja v njegovem mandatu ne bo več dotikalo. Ne izključuje pa, da bi v prihodnosti po Fabianiju poimenovali kako novo pridobitev. “Da ne bo slabe volje v občini, saj si v občini zares ne želim netiti nemira. Izvoljen sem za spremembe v gospodarstvu, ne za ideološke in zgodovinske zadeve. To me ne zanima.”

Ob zagovornikih in še glasnejših nasprotnikih pa je v občini tudi veliko ljudi (ne glede na to, h kateri zgodovinski osebnosti se nagibajo), ki se preprosto nočejo prepirati in jim je dovolj razprtij. “Naj bo preprosto OŠ Komen in bo mir,” smo velikokrat slišali v preteklih dneh.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano