Muzej krasa sprejel prve obiskovalce

Notranjski muzej Postojna je z včerajšnjim odprtjem stalne razstave Muzej krasa, prve tovrstne predstavitve zgodovine in sedanjosti tega fenomena na svetu, dočakal zgodovinski dogodek, o katerem so desetletja sanjali mnogi raziskovalci in ljubitelji krasa.

Predsednik države Borut Pahor je razstavo Muzej krasa simbolično odprl z razbitjem kraškega kamna. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Predsednik države Borut Pahor je razstavo Muzej krasa simbolično odprl z razbitjem kraškega kamna. Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA >Gradivo za muzejsko razstavo se je zbiralo od začetka jamarstva, krasoslovja in muzealstva v teh krajih,” je ob odprtju povedal strokovni vodja muzeja Anton Velušček. Ideja o razstavi se je začela približevati uresničitvi z vselitvijo Notranjskega muzeja v prenovljene prostore leta 2011, oblika in vsebina pa sta se izgradili v okviru mednarodnega projekta Muzeji Jadrana bogatijo kulturni turizem, na katerem je Zavod znanje s svojo organizacijsko enoto, Notranjskim muzejem, pridobil 740.000 evrov nepovratnega denarja.

Kras in slovensko krasoslovje sta neke vrste blagovna znamka Slovenije, še posebej v znanstvenem svetu. S tega vidika je ta pridobitev velikega pomena, saj bo po vsej verjetnosti sčasoma postala shajališče stroke in ljudi, ki so zaljubljeni v kraško pokrajino, z vsega sveta,“ je razstavo pospremil na pot Anton Peršak, državni sekretar na ministrstvu za kulturo.

Muzej krasa je odprl predsednik države Borut Pahor, ki je poudaril, da mu je to tudi kot Kraševcu, doma iz Opatjega sela, v veliko čast.

Radi pokažemo, da so naši kraji ne le lepi, ampak nosijo v sebi sporočila za ves svet. Sem neizmerno ponosen, da danes občinstvu predajamo stalno razstavo, ki združuje kraške pojave z življenjem, izročilom človeka, radovednostjo raziskovanja ter odkrivanja,” pa je med drugim izpostavil postojnski župan Igor Marentič. Zahvalil se je generacijam ljudi, ki so s svojim strokovnim delom omogočile, da danes Notranjski muzej dostojno hrani izročilo predvsem za zanamce, in zaželel, da bi obiskovalci doživljanje izjemne kraške izkušnje ponesli čim širše v svet.

Po opravljenem velikem strokovnem delu se za muzej namreč zdaj začenja nov izziv, kako razstavo približati čim večjemu številu domačih in tujih obiskovalcev. VRŽ


Najbolj brano