Halloween ali večer vseh svetnikov v Divaški jami (foto+video)

Halloween ali večer vseh svetnikov se v zadnjih letih množično obeležuje tudi na Primorskem. Enega od bolj zanimivih dogodkov so priredili v soboto v Divaški jami. Čarodej Sam Sebastian je ob organizaciji Jamarskega društva Divača vanjo privabil več kot 300 ljudi.

Halloween ali večer vseh svetnikov je v Divaško jamo privabil 
več kot 300 ljudi, največ  otrok.  Foto: Alenka Penjak
Halloween ali večer vseh svetnikov je v Divaško jamo privabil več kot 300 ljudi, največ otrok.  Foto: Alenka Penjak

DIVAČA >Divaška jama je že nekaj let prizorišče miklavževanja za mlade, tokrat pa se je nekaj aktivnih kraških deklet spomnilo, da bi lahko v njej priredili tudi večer, posvečen halloweenu, noči med 31. oktobrom in 1. novembrom, ko se zlasti otroci in mladi oblečejo v kostume, navadno čarovniške. Med mnogimi je večer vseh svetnikov znan tudi kot noč čarovnic. In res jih je bilo nekaj prijaznih in navihanih čarovnic, ki so mladim gostom sprva nudile topel čaj in jih vabile, naj sežejo v torbe, polne bombonov. Nakar se je gruča ljudi v spremstvu duhov odpravila proti vhodu v Divaško jamo, čaroben in lep prostor.

S stropa je kapljala voda, luči pa so osvetljevale prizorišče, pripravljeno za čarovniško igro OdisejaSamaSebastiana, mednarodno nagrajenega poklicnega čarodeja s Štajerske, ki je na čarovniški sceni prisoten že več kot 20 let. Divaška jama je bila njegov oder prvič doslej, vendar se bo še vrnil, saj so ga otroci navdušeno sprejeli. Tisti večji, ki znajo čarovnike spraviti tudi v zadrego, pa so bili za konec nagrajeni z vihtenjem ognjenih vrvic.

In ko je Sam Sebastian v dimu izginil, se je namesto proti izhodu množica napotila na ogled kapniške jame, polne stalagmitov, sigastih kop, cipres, belo-rdečih zaves in sveč, helektitnih izrastkov in velikih kristalov. Dolga vrsta je naposled zapustila jamo, ki jo je 11. maja leta 1884 odkril jamski vodnik GregorŽiberna, ter se ogrela ob kresu. Dekleta, ki so dala pobudo za praznovanje, pa presenečena nad obiskom že razmišljajo, da bi postalo praznovanje halloweena v Divaški jami tradicionalen dogodek.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano