Do jame odslej z avtobusom

Potniki - predvsem turisti - iz Ljubljane ali iz Kopra in Nove Gorice se bodo po novem skoraj tik do vhoda Postojnske jame lahko pripeljal z avtobusom. Prvi potniki so na včeraj krščeno postajališče Park Postojnska jama že prispeli, partnerji, ki so postajo odprli, pa si obetajo nadgradnjo še s prevozom turistov iz Zagreba.

Tako so včeraj prispeli potniki z avtobusom iz Ljubljane naravnost pred Postojnsko jamo. Foto: Tina M. Valenčič
Tako so včeraj prispeli potniki z avtobusom iz Ljubljane naravnost pred Postojnsko jamo. Foto: Tina M. Valenčič

POSTOJNA > Vedno večjemu številu domačih in tujih izletnikov in turistov, namenjenih v Postojnsko jamo, ne bo več treba iz precej oddaljenega središča mesta peš ali pa iskati taksi ali kak drug prevoz z avtobusne postaje Postojna, kjer je bila do nedavno končna postaja pred ogledom Postojnske jame.

Na pobudo Avtobusne postaje Ljubljana skupaj s prevoznikom, podjetjem Arriva Dolenjska in Primorska ter Postojnsko jamo od včeraj uradno deluje novo postajališče tik pred vhodom v jamo.

Vozni red na liniji Ljubljana-Koper oziroma Nova Gorica do Postojnske jame in nazaj sicer velja že od začetka meseca, potniki pa se iz Ljubljane do Postojnske jame lahko za šest evrov, kolikor stane enosmerna cena vozovnice, peljejo štirikrat dnevno.

Potniki se lahko že sedaj dvakrat dnevno do postajališča pri Postojnski jami pripeljejo z Reke, v predvidoma dveh tednih pa naj bi vzpostavili tudi povezavo med Postojnsko jamo in Zagrebom, je zagotovil Vojko Anzeljc iz Avtobusne postaje Ljubljana.

Da je novo postajališče korak v pravo smer, je ocenil tudi predsednik uprave podjetja Postojnska jama Marjan Batagelj, saj se je lani na ogled jame kar polovica od 630.000 obiskovalcev pripeljala z avtobusi. “Zato smo pred leti tudi spremenili prometni režim,” je poudaril Batagelj in navedel, da se do jame organizirano pripeljejo predvsem starejši potniki, iz Ljubljane pa prihajajo večinoma mlajši gostje, za katere bo nova linija s postajališčem zelo dobrodošla. “Danes želijo biti gostje mobilni, v Sloveniji pa imajo kar nekaj težav. Najbolj jih zaznamo mi, ker je pogosto vprašanje, kako se do vas pride. Sedaj bo to iz Ljubljane sila enostavno, z avtobusom v 45 minutah. Gostje namreč zelo cenijo enostavno gibanje, skrb in varnost,” je razmišljal Batagelj.

Tako po(po)tniki očitno vse raje uporabljajo tudi avtobus, saj je po navedbah direktorja Avtobusne postaje Ljubljana Marjana Kotarja število potnikov v zadnjih petih letih naraščalo za sedem odstotkov na leto. Avtobusna postaja pa vsak dan v povprečju sprejme več kot 1000 avtobusov in z njimi približno 10.000 potnikov, med katerimi sicer prednjačijo dijaki in študentje.

TINA M. VALENČIČ


Najbolj brano