Žbogar po prvem dnevu deseti, Mrakova in Macarolova 12.

Slovenski jadralci Vasilij Žbogar v razredu finn ter Tina Mrak in Veronika Macarol v razredu 470 so v Riu de Janeiru začeli predolimpijsko regato, ki zaznamuje zadnje leto odštevanja do olimpijskih iger 2016, ki bodo prav v Riu. Žbogar je po prvem dnevu deseti, Mrakova in Macarolova pa 12.

Vasilij Žbogar je po prvem dnevu deseti. Foto: Robert Deaves
Vasilij Žbogar je po prvem dnevu deseti. Foto: Robert Deaves

RIO DE JANEIRO > V razredu finn so prvi dan predolimpijske regate jadrali na regatnem polju Ponte. Žbogar je v prvih dveh plovih v cilj prijadral na 14. in četrtem mestu. V vodstvu je Nizozemec Pieter-Jan Postma, na drugem mestu je Šved Max Salminen, tretji pa Finec Tapio Nirkko.

V razredu 470 so jadrali na najbolj oddaljenem regatnem polju Pai. Tina Mrak in Veronika Macarol sta zabeležili deveto in 14. mesto. Na prvem mestu po prvem dnevu sta Kitajki Shasha Chen in Haiyan Gao, drugi sta Američanki Anne Haeger in Briana Provancha, tretji pa Britanki Hannah Mills in Saskia Clark.

"Jadrali smo na odprtem oceanu, na polju, ki je najbolj oddaljen od marine. Z današnjim jadranjem nisva najbolj zadovoljni, zato se bova potrudili do konca izkoristiti jutrišnji dan. Na startu sva vedno zamujali in pri tako majhnem številu bark je bilo to ključnega pomena, saj bi tako lažje izpeljali taktiko do prve boje. Poleg tega so nama manevri delali velike probleme. Na vsakem obratu sva veliko izgubili, pa tudi ni bilo dobro delati preveč obratov zaradi valov in toka. Zelo pomembno je bilo jadrati hitro in čisto. Poleg tega sva se postavljali na napačne položaje in se pustili preveč motiti. Jutri bomo jadrali v zalivu Guanabara, kjer je tok veliko močnejši," je povedala Mrakova.

Jadralke in jadralci bodo danes nadaljevali z dvema plovoma.

STA


Najbolj brano