Zaživel bo skupni projekt Šavrin

Nogometni klubi z Gažona, iz Šmarij in Koštabone so že pred štirimi leti prišli do spoznanja, da jim lahko le združitev pod eno streho zagotovi dostojno preživetje. Projekt Šavrin je doslej zaviralo kompleksno dogovarjanje in usklajevanje internih aktov. Kot kaže, pa naj bi končno le zaživel.

Nogometno igrišče na Gažonu bo kmalu združevalo nogometaše iz okoliških vasi. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Nogometno igrišče na Gažonu bo kmalu združevalo nogometaše iz okoliških vasi. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

GAŽON > Vsekakor gre za inovativen in ambiciozen projekt, ki bi lahko začrtal smernice številnim športnim društvom v državi, pa ne zgolj nogometnim. Osnovna zamisel je, da bi vsak od treh klubov - Dragonja iz Koštabone, Branik iz Šmarij in Gažon za začetek prevzel vsaj dve starostni skupini mladih nogometašev, kasneje pa bi v nekaj letih popolnili vso piramido. Članske ekipe ni v teh načrtih, saj bi trenutno predstavljala previsik strošek. Poslovni računi klubov bi ostali ločeni, a bi delovali pod enotno blagovno znamko. Ali bo to Šavrinska šola nogometa, Zveza nogometnih klubov oziroma Združenje športnih društev Šavrinskega gričevja, še ni odločeno. Projekt združitve namreč še ni bil formaliziran, pa čeprav je statut že pripravljen.

Glede tekmovalnega dela pri MNZ Koper že uporabljajo enostavno rešitev - Dragonja Šavrin in Branik Šavrin. Gažon v zadnji sezoni ni nastopal z nobeno selekcijo, a tudi to naj bi se od septembra spremenilo.

“Z oblikovanjem ekipe U-15 na Gažonu so izpolnjeni pogoji, da v celoti zaženemo ta skupni projekt. Finance vsake od selekcij bodo ločene, vsak klub bo s članarinami poskrbel za svoje trenerje, a si želimo skupne celostne podobe. Zraven bodo tudi predstavniki krajevne skupnosti, delo članov skupnega društva pa bo še naprej prostovoljno,” je pojasnil eden od trenerjev pobudnikov ideje o združevanju Aljoša Pucer, sicer imetnik trenerske PRO-licence.

“V Šmarjah naj bi po prvotnem načrtu delovali najmlajši selekciji U-9 in U-11, pri Dragonji bi se posvetili ekipama U-13 in U-15, na Gažonu pa U-17 in U-19 in morda nekega dne tudi članom. Naraščanje števila učencev na OŠ Šmarje sicer v zadnjih letih zagotavlja številčno bazo igralcev pri najnižjih selekcijah, vendar bi pri starejših prišel prav tudi kakšen nogometaš iz soseščine, zato bo ekipa U-15 v naslednji sezoni delovala na Gažonu in ne v Koštaboni,” je še dodal Pucer.

Gre za logi(sti)čno porazdelitev, saj je v Šmarjah osnovna šola blizu igrišča, medtem ko je za nekoliko starejše nogometaše iz Kopra, Izole in Kort gažonska “grbavica” neprimerljivo lažje dosegljiva kot precej bolj oddaljeno igrišče v Koštaboni. Poleg močno želenega ponovnega zagona gažonskega kluba je k odločitvi o selitvi botroval tudi višek nogometašev te starostne skupine v sosednjih klubih, ki jih želijo povabiti v prenovljeno ekipo.

V to selekcijo U-15, kot tudi v ostale šavrinske selekcije, pa želijo privabiti mlade nogometaše tudi s strokovno podkovano zasedbo domačih trenerjev. V njej so trenutno Dario Pribac, Davor Lokas, Aljoša Pucer, Franko Frankarli in Tarik Trgo.

SANDI JERMAN


Najbolj brano