Za FC Koper stečaj ali navadna prisilna poravnava!

Višje sodišče v Ljubljani je pred prazniki dokončno razveljavilo sklep o poenostavljeni prisilni poravnavi FC Koper! Tako izhaja iz sklepa, ki je bil pred dvema urama objavljen na spletni strani Agencije Republike Slovenije za javnopravne evidence (AJPES).

Višje sodišče v Ljubljani je pred prazniki dokončno razveljavilo sklep  o poenostavljeni prisilni poravnavi FC Koper! Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Višje sodišče v Ljubljani je pred prazniki dokončno razveljavilo sklep o poenostavljeni prisilni poravnavi FC Koper! Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Sodišče je sledilo pritožbi upnika MM Šport d.o.o., v lasti predsednika Olimpije Milana Mandarića, ki ga zastopa odvetnik Franci Matoz, da društvo ne sodi med mikropodjetja, za katere velja možnost poenostavljene prisilne poravnave. Razlika med navadno in poenostavljeno “prisilko” je v tem, da je potrebno terjatve v navadni prisilni poravnavi dokazovati, v poenostavljeni pa ne, čeprav je višje sodišče že v prvi razsodbi o tem primeru dalo navodila koprskemu sodišču, da je kljub zakonskim določbam potrebno preveriti upravičenost terjatev. Koprski klub je nato v drugem poskusu poravnave priložil pogodbo z agencijo Swiss Sport Agency iz davčne oaze Marshalovi otoki in račun za storitve posredovanja igralcev, na katerem se je znašel tudi igralec, ki v tistem obdobju ni nosil dresa FCK.

Koprsko okrožno sodišče je sklep o začetku poenostavljenega postopka prisilne poravnave FC Koper prvič sprejelo 1. julija, po vrnitvi na prvo stopnjo pa drugič 21. septembra. Čez noč se je kot največji upnik kluba pojavilo podjetje iz davčne oaze Marshallovi otoki, Swiss Sport Agency. S tem je tudi postalo odločilno za uspeh poravnave - ta uspe, ko jo potrdi 60-odstotkov upnikov, Mandarić in njegovo podjetje pa sta iz največjega in odločujočega upnika postala manjšinska upnika.

A to ni bilo več pomembno. V obrazložitvi sklepa je višje sodišče namreč zapisalo, da se postopek poenostavljene prisilne poravnave lahko sicer izjemoma uporabi tudi zoper klub, vendar smiselno, pri čemer pa ugotavlja, da v konkretnem primeru FCK ne izpolnjuje najmanj dve od treh zakonskih zahtev.

Sodišče se, ker ni bil izpolnjen že osnovni pogoj za poenostavljeno prisilno poravnavo, z ostalimi navedbami iz ugovora, kjer je bila ponovljena trditev, da je terjatev največjega upnika, torej famoznega podjetja Swiss Sport Agency iz Marshalovih otokov, v znesku 2,12 milijona evrov, fiktivna, ni niti ukvarjalo.

Ker je prisilna poravnava razveljavljena, je zelo verjetno, da bo Milan Mandarić in njegova družba MM Šport takoj blokiral klubski račun. RM

Več v jutrišnjih PN


Najbolj brano