Vasilij Žbogar spisal zgodovino v Splitu

Slovenski jadralec Vasilij Žbogar je na odprtem evropskem prvenstvu razreda finn v Splitu osvojil bronasto medaljo. Tako je postal prvi jadralec v zgodovini tega jadralnega razreda, ki je štirikrat zapored na prvenstvih stare celine osvojil medaljo.

Vasilij Žbogar je postal prvi jadralec v zgodovini  jadralnega 
razreda finn, ki je štirikrat zapored na prvenstvih stare celine 
osvojil medaljo. Foto: Robert Deaves
Vasilij Žbogar je postal prvi jadralec v zgodovini jadralnega razreda finn, ki je štirikrat zapored na prvenstvih stare celine osvojil medaljo. Foto: Robert Deaves

LJUBLJANA > Zadnji dan prvenstva je imel Vasilij Žbogar nalogo pokriti najhujša tekmeca za bronasto medaljo, Britanca Wrighta in Rusa Arkadova Kistanova. Delo je opravil z odliko, ves čas je bil v ospredju, na polovici regate že drugi, na koncu pa je zmago prepustil Švedu Björnu Allanssonu.

“Pred regato sem si želel, da je sploh ne bi bilo, saj nisem imel možnosti kaj pridobiti, lahko pa bi veliko izgubil. Ko pa je zapihalo, sem se zbral in uspela mi je dobra regata,” je bil po koncu zadovoljen Žbogar in nadaljeval: “Vedel sem, kdo sta moja največja tekmeca in ves čas sem ju nadzoroval, oba sem imel pod nadzorom. Spet sem dokazal, da se v stresnih položajih zelo dobro znajdem. Stres znam izkoristiti v svoj prid, zato sem zelo zadovoljen, da mi je uspelo.”

Začetek prvenstva se za Žbogarja ni odvijal po željah: “Zelo težko mi je bilo, a ker sem vedel, koliko ljudi stoji za mano, koliko se jih trudi zame, sem tudi jaz dal vse od sebe. Ko je viroza popustila, se je energija vrnila in vedno bolje mi je šlo. Uspel mi je preobrat in danes sem zadovoljen, da sem vztrajal in prišel do nove medalje. S tem sem edini jadralec v razredu finn, ki je na štirih zaporednih evropskih prvenstvih osvojil medaljo.”

Evropsko prvenstvo v Splitu je za Vasilija Žbogarja ena od postaj do končnega cilja, nove medalje na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru 2016. “Sem hkrati tudi jadralec z najbolj konstantnimi rezultati v tej sezoni. Vse je podrejeno olimpijskim igram in mislim, da smo trenutno na dobri poti. Letos bom v Brazilijo odpotoval le na predolimpijsko regato avgusta, kar sicer ni najbolje, a položaj je pač takšen. Velike reprezentance so zasedle edina jadralska kluba, hkrati pa imam samo eno jadrnico, zato si ne morem privoščiti, da jo pošljem na pot, jaz pa ostanem na suhem,” pravi dobitnik dveh olimpijskih medalj, srebra iz Pekinga in brona iz Aten v razredu laser.

“Zato bom priprave v naslednjih mesecih posvetil nastopu na svetovnem prvenstvu na Novi Zelandiji ter simultanki za igre na olimpijskem polju. Večino časa bom tako preživel na relaciji Gardsko Jezero - Valencia - slovenska obala,” dodaja 39-letni Izolan.

Na zadovoljstvo organizatorjev je evropski prvak postal Hrvat Ivan Kljaković Gašpić, ki je današnje zadnje dejanje končal kot četrti. Drugi pa je bil Novozelandec Josh Junior.

STA


Najbolj brano