Najboljši športniki Primorske 2014

Včeraj so primorske medijske hiše na tradicionalni prireditvi Naš športnik razglasile najboljše primorske športnike za iztekajoče se leto. Tanja Žakelj s tretjim zaporednim naslovom postaja prva dama primorskega športa, prvič sta se na vrh zavihtela zlata kanuista Sašo Božič in Luka Taljat, nogometaši Gorice pa so na vrhu prvič po devetih letih.

GORICA > Reportažo s sinočnje prireditve bomo objavili v jutrišnji, zadnji letošnji številki Primorskih novic. Prireditev je sinoči potekala v Kulturnem domu Lojze Bratuž v Gorici.

Športnice

1. Tanja Žakelj

Gorska kolesarka iz Ledin nad Idrijo je v našem izboru že četrtič zapored. Potem ko je leta 2011 zasedla tretje mesto, je naslednje leto zasedla vrh, kjer je znova tudi letos, že tretjič zapored. Njen letošnji tekmovalni izplen: na svetovnem prvenstvu je bila četrta, na evropskem je osvojila bronasto medaljo, odlična tretja je bila tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala.

2. Tina Mrak-Veronika Macarol

Za jadralkama portoroškega Pirata v razredu 470 je odlična sezona v znamenju hitrega zorenja in stopnjevanja dosežkov. Na evropskem prvenstvu v Atenah sta se okitili z bronasto medaljo. S petim mestom na svetovnem prvenstvu v Santanderju sta si zagotovili nastop na prihodnjih olimpijskih igrah leta 2016 v Riu de Janeiru. Na tekmah svetovnega pokala v Miamiju sta bili četrti, v finalu svetovnega pokala v Abu Dabiju sta osvojili šesto mesto.

3. Andreja Klepač

Koprska teniška igralka je prvo desetletje poklicnega igranja končala z letošnjo uvrstitvijo na 43. mesto v razvrstitvi igralk, ki nastpajo med dvojicami. V doslej najuspešnejši sezoni je osvojila dva WTA turnirja. S Španko Silvijo Soler Espinosa sta konkurenco presenetili v ameriškem New Havnu, z drugo Španko, Mario Tereso Torro Flor, pa sta zmagali v švedskem Baastadu in igrali v finalu avstrijskega Bad Gasteina.

4. Eva Mori

Šele 18-letna odbojkarica iz Kanala je skupaj z mladinsko reprezentanco na EP osvojila srebrno odličje. Poleti je iz vrst srednjeevropskega prvaka, kamniškega Calcita, prestopila v vrste italijanskega A-1 ligaša Foppapedretti Bergamo.

5. Lucija Mlinarič

Zmagala je v najtežji bitki, saj se je pogumno soočila s kruto boleznijo in premagala raka na dojki. 26-letna umetnostna kotalkarica je ob srebru in bronu na svetovnem prvenstvu osvojila dve zlati kolajni na evropskem prvenstvu v Italiji.

6. Ana Bržan

Tržačanka pri 38 letih velja za vrhunsko namiznoteniško veteranko. V A2-ligi brani barve toskanskega kluba Cascina, na letošnjem državnem prvenstvu v Terniju je osvojila tretje mesto v ženskih dvojicah.

Športniki

1. Sašo Taljat-Luka Božič

Kanuista na divjih vodah Soških elektrarn sta bila v našem izboru prvič pred dvema letoma, ko sta zasedla drugo mesto. Letos sta stopila na sam vrh, po zaslugi slaloma na svetovnem prvenstvu v Deep Creeku, kjer sta za piko na i izvrstne tekmovalne sezone osvojila zlato odličje. Na svetovnem pokalu v Londonu sta zmagala, na evropskem prvenstvu na Dunaju pa sta bila tretja.

2. Vasilij Žbogar

Najboljši primorski jadralec vseh časov je že stari znanec našega izbora, že petkrat je bil najboljši. Član jadralnega kluba Burja iz Izole je v francoskem La Rochellu osvojil srebrno medaljo na evropskem prvenstvu v razredu finn. Z 12. mestom na svetovnem prvenstvu v Santanderju ni bil najbolj zadovoljen, čeprav je izpolnil normo za nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Zablestel je na koncu sezone z odmevno zmago na finalu svetovnega pokala v Abu Dabiju.

3. Loris Manià

Odbojkar iz Števerjana pri Gorici je v vlogi libera še vedno eden najboljših v A-1 italijanski ligi. Sezono je končal kot kapetan vrhunskega kluba Modena, s katerim se je prebil do polfinala končnice za državni naslov, kjer ga je izločil kasnejši prvak Macerata. Poleti je prestopil v Latino.

4. Mitja Viler

Koprski nogometaš je z Mariborom osvojil štiri zaporedne državne naslove. Poleti se je soigralci prebil v elitno ligo prvakov, spomladi pa je v evropski ligi v osmini finala moral priznati premoč poznejšega prvaka, Seville. Letos je bil znova deležen povabila v slovensko reprezentanco.

5. Mitja Gasparini

Izolski odbojkar, napadalec italijanskega prvoligaša Calzedonia Verona, je pomemben člen tudi slovenske državne reprezentance V minuli sezoni je bil najboljši izvajalec začetnih udarcev italijanske A1 lige. Gasparini v začetni postavi vselej dosega več kot deset točk na tekmo.

6. Jaš Farneti-Simon Sivitz Košuta

Jadralca sesljanskega kluba Čupa sta med slovenskimi športniki v Italiji najresnejša kandidata za nastop na olimpijskih igrah leta 2016. Nekdanja svetovna mladinska prvaka sta bila na svetovnem prvenstvu 19., v finalu svetovnega pokala pa 14.

Ekipe

1. ND Gorica

Predhodnik sedanjega kluba je v izboru prvič slavil leta 1995, skupaj pa je bila Gorica sedemkrat najboljša na Primorskem. V minuli sezoni je v pretežno italijanski zasedbi, pod vodstvom trenerja Luigia Apollonia, še tretjič osvojila slovensko pokalno lovoriko. V finalu je z 2:0 premagala Maribor in si po treh letih znova zagotovila nastop v evropskem tekmovanju. Prvenstvo so igralci Gorice sklenili na četrtem mestu. V novi sezoni jim gre slabše - trenutno so na osmem mestu. V evropskem pokalu so izpadli že v drugem predkrogu proti norveškemu Moldeju.

2. FC Luka Koper

Pred sezono 2013/2014 so se nad usodo lanskega zmagovalca našega izbora zgrinjali temni oblaki, vprašljiv je bil celo nastop v prvoligaški druščini. Ko so se razmere počasi uredile, si je klub z drugim mestom v prvenstvu zagotovil lepo izhodišče za preboj v nogometno Evropo. Preboj čez prvo evropsko oviro je tudi prekinil negativno tradicijo, vsega nekaj minut pa je Koprčane ločilo od napredovanja v tretji krog evropske lige. Tudi Koprčani so jeseni razočarali s sedmim mestom.

3. ŠZ Jadran

Združena ekipa zamejskih klubov je pisala zgodovino slovenske košarke v Italiji. Prvič po 19 letih je napredovala v B državno ligo. Trener Andrea Mura in igralci so namreč v minuli sezoni prepričljivo osvojili prvo mesto v državni C-ligi. V začetku letošnje sezone v konkurenci klubov z bistveno večjim proračunom Jadran še ne pozna zmage, a vendar vztraja, da v klubu igrajo predvsem domači in slovensko govoreči igralci.

4. NK Kras Repen

Nogometni klub Kras iz občine Repen je tretjič dosegel napredovanje v četrto (D) italijansko državno ligo. Letošnje moštvo sestavljajo mnoga znana imena slovenskega nogometa, na čelu s trenerjem Antonom Žlogarjem.

5. KK Portorož

Košarkarji Portoroža so v krstni sezoni v prvi slovenski ligi igrali v ligi za obstanek, kjer so se v zadnjem krogu ob spremenjenem tekmovalnem sistemu z zmago proti Grosuplju prebili v četrtfinale državnega prvenstva. Izpadli so v dvoboju s Krko in zasedli osmo mesto v Sloveniji.

6. OK Salonit Anhovo

Po dolgih desetih letih čakanja so letos zasluženo osvojil težko pričakovano trinajsto lovoriko, sicer pa deveto pokalno. S pretežno domačimi igralci so pod taktirko obetavnega trenerja Leona Schilinga v državnem prvenstvu pristali na četrtem mestu.

ROK MAVER


Najbolj brano