Športnik meseca Mitja Gasparini: “Selektor se doslej še ni zmotil”

Športnika minulega meseca ni bilo težko izbrati. Izolan Mitja Gasparini je bil gonilna sila slovenskih odbojkarjev, ki so brez poraza postali prvaki evropske lige in se prvič v zgodovini uvrstili v svetovno ligo.

Mitja Gasparini je prvi napadalec slovenske reprezentance. Foto: Igor Mušič
Mitja Gasparini je prvi napadalec slovenske reprezentance. Foto: Igor Mušič

IZOLA > Mitja Gasparini v športnem smislu - vsaj v očeh današnje mladine, ki v mestu nima več kakovostnega odbojkarskega kluba - ni tipičen Izolan, saj ne jadra. “Jadranje mi je sicer všeč, a zanj še nisem imel časa in priložnosti. Letošnji koledar je bil ob tem, da se je družina povečala še za drugega otroka, tako zgoščen, da na dopust sploh nismo šli. Dva tedna sem imel doma le za počitek od odbojke in za veselje ob rojstvu otroka,“ je povedal 31-letni in 202 cm visoki napadalec Paris Volleyja.

> Kaj pričakujete od drevišnje tekme z Brazilijo?

“Predvsem lep dogodek, zabavo in promocijo slovenske odbojke. Takšna tekma z večkratnimi svetovnimi prvaki je nepozabna, a je tudi dokaz, da smo po zmagi v evropski ligi postali zanimiv in spoštovan tekmec. Upam, da bomo dovolj dobri, da bo tekma zanimiva. Smo šele v začetku priprav na evropsko prvenstvo in rezultat še ni v ospredju. Zaradi neuigranosti se bo težko izogniti kakšni nepotrebni napaki, a bomo imeli izvrstno priložnost, da vidimo, kaj je že dobro in kaj moramo izboljšati. Potrudili se bomo maksimalno, predvsem za navijače. Tudi iz Izole jih bo ob širši družini kar nekaj. Želimo si osvojiti vsaj niz.”

V mladosti je imel Mitja Gasparini to srečo, da je bila izolska odbojka še toliko pri moči, da ga je kot nadpovprečno visokega in spretnega fanta dobro izšolala, po tem pa ga je pot prek Olimpije vodila v ACH Volley, kjer je že kot mladenič zablestel v moštvu, ki je leta 2007 osvojilo evropski pokal CEV.

Po tem je v glavnem šlo le navzgor v velikih klubih - v nekdanjem evropskem podprvaku, grškem Iraklisu, v polfinalistu lige prvakov, poljskem Jastrzebskemu in v najmočnejši ligi na svetu, italijanski, kjer je v Veroni pred pomladansko selitvijo v Pariz oddelal tri odlične sezone. Julija in avgusta je imel v evropski ligi izvrstno statistiko. Osem izmed desetih tekem (dve je izpustil zaradi rojstva otroka) je odigral skoraj od prve do zadnje minute, skupno pa je dosegel 128 točk - 16 na tekmo. Skoraj za četrtino je bilo asov v prelomnih trenutkih, ko je bilo treba tekmece oddaljiti.

> Koliko poznate brazilske odbojkarje?

“Kot ekipa smo v celoti imeli malo izkušenj z njimi, nekateri starejši, ki smo odigrali nekaj sezon italijanske lige in lige prvakov, pa smo že spoznali približno polovico reprezentantov. Brazilci prihajajo v najmočnejši postavi, v kateri so sami zvezdniki, na čelu z organizatorjem Modene Brunom Rezendejem in z napadalcem nekdanjega svetovnega klubskega prvaka Trentina, Leandrom Visottom. A bolj od imen dela razliko to, da so Brazilci že mesec dni v polnem tekmovalnem ritmu.”

> Od pomladi se že izmenjujejo priprave in tekme pred glavnim dejanjem - evropskim prvenstvom. Ali že komaj čakate, da se začne?

“Kakšne nervoze še ni. Prvenstvo je še dokaj daleč, med dvema cikloma priprav in tekem pa smo si dvignili samozavest in medsebojno zaupanje, saj smo izpolnili vse cilje. Najprej smo se uvrstili na evropsko prvenstvo, po tem pa smo brez poraza osvojili še evropsko ligo in se uvrstili v svetovno. Sedaj smo komaj na začetku tretjega ciklusa, ki pa je najpomembnejši, saj je pred nami evropsko prvenstvo s precej težjimi tekmami, kot so bile doslej. Kar je bilo, moramo odmisliti. Začenjamo novo zgodbo.”

Danes ob 19. uri se bo Slovenija v ljubljanski dvorani Stožice pomerila s prvo reprezentanco na svetovni lestvici, Brazilijo, ki jo vodi Bernardo Rezende, trener z največ lovorikami v odbojkarski zgodovini. Z moško in žensko reprezentanco je v 25 letih na SP, OI, v svetovni ligi, v južnoameriškem in panameriškem prvenstvu osvojil 30 odličij. Največji zvezdniki ekipe so: organizatorja Bruno Rezende (Modena) in Raphael de Oliveira (s Trentinom osvojil ligo prvakov), sprejemalca Luis Fonteles (Fenerbahče) in Lucas Loh (Zaksa, Poljska), napadalca Leandro Vissotto (s Trentinom svetovni klubski prvak, 212 cm) in Renan Buiatti (Ravenna, 217 cm!) ter libero Mario Pedreira (Piacenza).

> S kakšnimi cilji?

“Po številnih poskusih imamo z sedanjo zasedbo in z selektorjem Andreo Gianijem doslej najboljše možnosti, da se prvič uvrstimo v drugi del evropskega prvenstva.”

> V čem se Giani razlikuje od prejšnjih selektorjev?

“V tem, da zna bolje pridobiti pozornost in zaupanje igralcev. Na igrišču je zelo natančen in zahteven, a kmalu opaziš, da ve, kaj dela. Vse, kar pove in pokaže, ima smisel. Vse, kar nas je naučil, se je v praksi potrdilo z rezultati. Doslej se še ni zmotil. Zato verjamem, da nas bo popeljal v drugi del EP. Po drugi strani je ob igrišču zelo človeški. Ob uspehih se zna poveseliti. Ko ni treninga, imamo precej osebne svobode in dovolj priložnosti za družinsko življenje.”

> Brazilci bodo za začetno fazo priprav bržkone še predobri. Kje boste do EP še preizkušali svojo pripravljenost?

“Če želimo na EP narediti korak naprej, bo treba igrati za razred bolje kot v evropski ligi. Napreduješ pa le, če tekmuješ z boljšimi. Temu bo namenjen še pripravljalni turnir v Stuttgartu, kjer se bomo pomerili z zmagovalci evropskih iger, Nemci, s prvaki svetovne lige, Francozi, in s finalisti tega tekmovanja, Srbi. Ne bojim se, da nam do EP ne bi uspelo bistveno dvigniti raven našeigre.”

> Kako ocenjujete tekmece v slovenski predtekmovalni skupini EP?

“Če spomnimo, da so Poljaki svetovni prvaki, smo o njih povedali že vse. Na tekmi z njimi se bomo morali osredotočiti na igro brez napak, kar bo osnova za to, da vsaj držimo korak z njimi. Belgija in Belorusija sta premagljivi reprezentanci, vendar bo treba tudi z njima igrati odločno in popolnoma zbrano. Ne nazadnje so nam prav Belorusi v evropski ligi odščipnili točko.”

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano