Slovenski jadralci na predolimpijski regati brez boja za medalje

Za jadralci je tudi predzadnji dan predolimpijske regate v Riu. Vasilij Žbogar ter Tina Mrak in Veronika Macarol se niso uvrstili v deseterico najboljših v razredih in boj za medalje. Se pa slovenski jadralci, katerih glavni namen je bil čim bolje spoznati razmere na regatnem polju, s prizorišča olimpijskih iger 2016 vračajo z dvema 13. mestoma.

Vasilij Žbogar Foto: STA
Vasilij Žbogar Foto: STA

RIO DE JANEIRO > V razredu 470 sta Tina Mrak in Veronika Macarol v edinem petkovem plovu v cilj prijadrali kot 14. in zasedli končno 13. mesto. Veronika Macarol je povzela njuna razmišljanja po regati: “Predolimpijska regata se je za naju na žalost končala že danes. Imeli sva zelo naporen dan. Ker je bila voda na notranjem polju Ponte zelo onesnažena, so nas prestavili na zunanje polje. Zaradi ogromnega oceanskega vala in premalo vetra na zunanjih poljih smo se morali ponovno vrniti v zaliv. Ko so v razredu finn končali s plovi, smo mi jadrali na njihovem polju. Vetra ni bilo veliko, okoli šest vozlov. Startali nisva najbolje, vendar sva se odločili, da se bova držali desne strani polja, saj sva na tej strani pričakovali več vetra. Prvi del sva naredili kar v redu, potem pa sva le za trenutek prepozno obrnili in izgubili sunek vetra, ki je ostale jadrnice popeljal daleč naprej.”

A Macarolova z nastopi v Riu ni povsem nezadovoljna: “Kljub slabi uvrstitvi sva spoznali, da bo jadranje na olimpijskih igrah zelo zahtevno in drugačno od ostalih regat. Na vsakem regatnem polju so razmere zelo zahtevne in zelo različne. Vsa najina konkurenca je do zdaj preživela že precej več dni oziroma mesecev v Riu kot midve. Jadranje v Riu se nama je zdelo zelo nepredvidljivo, tako da sva, kot kaže, izgubili zaupanje vase in nisva znali sprejeti pravih taktičnih odločitev. Preostane nama leto dni, da se na te zahtevne razmere jadranja čim bolje pripraviva, tako da se nameravava v Rio vrniti z najino jadrnico in opremo motivirani in odločeni.” V vodstvu pred finalom sta Britanki Hannah Mills in Saskia Clark.

Vasilij Žbogar je v razredu finn tekmo sklenil s 16. in 19. mestom ter ostal zunaj deseterice najboljših in predolimpijsko regato v Riu končuje na 13. mestu. Izolan je na svojem facebook profilu zapisal: “Današnji dan na morju pred Riom mi ni prinesel napredovanja med najboljšo deseterico in ostal sem brez regate za medalje. V teh dneh sem se na olimpijskem prizorišču veliko naučil, prav gotovo pa bo do iger tu treba še veliko trenirati.” Na vrhu razvrstitve je še vedno Nizozemec Pieter-Jan Postma, ki je v vodstvu od prvega dne.

STA


Najbolj brano