Razkurjeni Rajko Hrvat do dveh zlatih medalj

Veslaška zveza Slovenije je včeraj na Bledu izpeljala 24. državno prvenstvo v veslanju, na katerem so nastopili tekmovalci sedmih slovenskih klubov v vseh starostnih kategorijah. Skupaj je nastopilo 162 veslačev v 157 čolnih.

Izolan Rajko Hrvat je včeraj na Bledu postal dvojni državni prvak Foto: STA
Izolan Rajko Hrvat je včeraj na Bledu postal dvojni državni prvak Foto: STA

BLED > Med primorskimi klubi se je najbolje odrezal izolski Argo s tremi zlatimi medaljami. Dve je osvojil najboljši veslač tega kluba Rajko Hrvat, ki je postal državni prvak med skifisti in lahkimi skifisti.

Če je bil Hrvatov naslov državnega prvaka med lahkimi skifisti pričakovan - osvojil ga je že četrtič zapored - gre njegovo zlato medaljo med “težkimi” enojci pripisati predvsem odsotnosti Luke Špika v tej kategoriji. Najboljši slovenski veslač je skupaj z bratom Janom nastopil v dvojnem dvojcu, kjer pa sta izgubila bitko proti mariborski dvojici Fištravec-Ramšak. Luka Špik je poraz pripisal težavam s poškodbami - tako svojih kot bratovih - medtem ko Hrvat ni skrival zadovoljstva po dveh osvojenih naslovih državnega prvaka. “Po domače povedano sem se po slabem rezultatu na svetovnem prvenstvu malce razkuril,” je pripomnil Hrvat.

Rad bi v Brazilijo

S sezono je sicer zadovoljen, saj je nastopil v finalu svetovnega pokala v Luzernu, slabo 17. mesto na svetovnem prvenstvu pa pripisuje predvsem razmeram na prizorišču v Amsterdamu, kjer je bil rezultat v veliki meri odvisen od tega, na kateri progi si tekmoval. Volje za prihodnjo sezono mu ne manjka, upa pa, da bo našel partnerja za lahki dvojni dvojec, ki je olimpijska disciplina, tako da se bo lahko potegoval za nastop na olimpijskih igrah v Braziliji.

Medalje primorskih veslačev: člani - enojec: 1. Hrvat (Argo); lahki enojec: 1. Hrvat (Argo), 3. Bolha (Piran); dvojni dvojec: 3. Kocjančič-Ostanek (Nautilus); dvojec: 2. Kocjančič-Ostanek (Nautilus); dvojni četverec: 2. Butinar-Maslo-Grižon-Kanuč (Argo); članice - enojec: 1. Kekič (Izola), 2. Kersilka, 3. Kostanjšek (obe Argo); mladinci - dvojni dvojec: 3. Andrejašič-Markuža (Izola); dvojec: 2. Mahne-Donaval (Argo); mladinke - enojec: 1. Kersikla (Argo), 2. Kekič (Izola); dvojni dvojec: 2. Poljanšek-Kocjančič (Piran); mlajše mladinke - enojec: 1. Škrlj (Izola), 3. Markežič (Nautilus); dvojni dvojec: 1. Škrlj-Hrvatin, 2. Kleva-Krušec (vse Izola); pionirji - enojec: 3. Mahnič (Piran); dvojni dvojec: 2. Klemenc-Pereira Kajdiž (Nautilus); pionirke - enojec: 2. Kogoj (Izola), 3. Macchi (Argo); dvojni dvojec: 2. Stanič-Stankovič (Piran).

Državno prvenstvo je bilo pravi praznik slovenskega veslanja, saj so bili zbrani vsi funkcionarji, bivši veslači z Iztokom Čopom in Erikom Tulom na čelu, in seveda vsi aktualni trenerji in tekmovalci. Glavna tema pogovorov je bila nedavna odstavitev selektorja Miloša Janše.

Še brez selektorja

Ta za zdaj ostaja trener blejskega kluba in je bil včeraj prav dobro razpoložen, malce bolj na trnih pa je bil predsednik veslaške zveze Jošt Dolničar, saj je večina pričakovala, da bo že včeraj kaj več znanega o novem selektorju. Vendar Dolničar ostaja skrivnosten, kar je med mnogimi vzbudilo negodovanje.

Med sedmimi slovenskimi klubi se je najbolje odrezal VK Dravske elektrarne iz Maribora s sedmimi zlatimi medaljami, sledi VK Bled s šestimi naslovi, tretje mesto pa je osvojil izolski Argo s tremi zlatimi, tremi srebrnimi in dvema bronastima medaljama. Takoj za njim se je uvrstil njegov mestni rival VK Izola z le eno bronasto medaljo manj. Koprski Nautilus in VK Piran sta se uvrstila na šesto in sedmo mesto, oba brez osvojenega državnega naslova.

Veslaška sezona z državnim prvenstvom še ni končana. Prihodnjo soboto bo na Ljubljanici tradicionalna sprint regata, predvidoma 11. oktobra pa še mednarodna regata v Mariboru, ki je bila pred kratkim odpovedana zaradi narasle Drave. ALJA TASI


Najbolj brano