Rajko Hrvat optimistično na svetovno veslaško prvenstvo

V nedeljo se na jezeru Aiguebelette v Franciji začenja svetovno veslaško prvenstvo. Izolski lahki veslač Rajko Hrvat, bronast z evropskega prvenstva, bo tudi tokrat med favoriti za medalje. Ostaja pa grenak priokus, da se član VK Argo kljub odlični sezoni letos še ne bo mogel potegovati za nastop na olimpijskih igrah.

Po uspehu na evropskem prvenstvu je Rajko Hrvat tudi na 
svetovnem med favoriti za medalje. Foto: Vzs
Po uspehu na evropskem prvenstvu je Rajko Hrvat tudi na svetovnem med favoriti za medalje. Foto: Vzs

IZOLA > Po pripravah v Sinju na Hrvaškem in v Bohinju, kamor se je umaknila pred blejskim poletnim turističnim vrvežem, se slovenska veslaška izbrana vrsta danes odpravlja na prizorišče svetovnega prvenstva. Najboljšemu slovenskemu in primorskemu veslaču Rajku Hrvatu smo pred odhodom zastavili nekaj vprašanj.

> Vam je kaj žal, da se na svetovnem prvenstvu (SP) ne boste borili za olimpijsko normo?

“Seveda mi je. Kot vsak športnik se tudi jaz želim uvrstiti na olimpijske igre. Po dveh uspehih v enojcu - bronasti medalji na evropskem prvenstvu in drugem mestu na svetovnem pokalu - je bil v dvojnem dvojcu cilj, da z Markom Bolho na tekmi svetovnega pokala v Luzernu prideva med dvanajst najboljših. Tako bi šla lahko z dvignjeno glavo na SP, ker pa te uvrstitve nisva dosegla, poleg tega pa tudi čas ni bil zadovoljiv, sta se selektor in trener odločila, da sezono nadaljujem v lahkem enojcu.”

> Kaj menite o tem, da lahki enojec ni del olimpijskega programa?

“Mednarodni olimpijski komite je pač določil, da na olimpijskih igrah lahko nastopi 550 veslačev. Osmerec seveda pobere največ te kvote, zato so nekatere discipline na žalost zapostavljene.”

> Projekta dvojnega dvojca kljub temu še niste opustili. Ali z Markom Bolho še vedno trenirata skupaj?

“Da. Skupaj sva bila tri tedne v Sinju. SP v Franciji je le vmesna postaja na poti do najinega cilja.”

> Vas je menjava discipline pred SP kaj obremenila?

“Prej nasprotno. Treningi in tekmovanja v dvojnem dvojcu so mi samo koristili, saj je to precej hitrejši čoln, zato je bila ta izkušnja zame zelo pozitivna.”

> Kakšna bo na SP konkurenca v lahkem enojcu?

“Vsi lahki veslači, ki imajo to možnost, bodo že letos lovili olimpijsko normo v dvojnem dvojcu ali četvercu brez krmarja. Tisti, ki niso imeli sreče in nimajo pravega partnerja za dvojec, pa bodo veslali v enojcu. Evropskega prvaka v enojcu v Franciji ne bo; nastopil je že na SP do 23 let. Tam bo Slovak Lukaš Babač, drugi z EP. Nemci in Britanci so vedno zelo močni, tako da bom moral biti na prvenstvu stoodstotno pripravljen.”

> Ste zadovoljni s formo?

“Dokaj. Na koncu priprav v Bohinju smo priredili testno tekmo z Bolho in novozelandskim lahkim veslačem, ki je bil tam na pripravah s svojo reprezentanco. Po domače rečeno smo malce odprli ventile, da na prvi regati na SP ne bom tako napet. To je novozelandski recept, da deset dni pred prvenstvom prirediš testno tekmo.”

> Vaš cilj na SP je uvrstitev v finale. Je skriti cilj medalja?

“Ne želim dvigovati pričakovanj javnosti. Kot na vsaki veliki tekmi bom moral tudi na tej nastopiti brezhibno od predtekmovanj dalje. Cilj je finale, ko pa si enkrat tam, je vse mogoče.”

ALJA TASI


Najbolj brano