Primorski derbi brez zadetkov (foto)

Tudi tretji letošnji primorski derbi v prvi slovenski nogometni ligi se je razpletel z remijem, ki ni navdušil niti razočaral. Z razpletom pa so bili ob koncu zadovoljni v obeh taborih. Nogometaši Gorice in Kopra so se v 27. krogu Prve lige Telekom Slovenije razšli z neodločenim izidom 0:0.

Nogometaši Kopra in Gorice so se razšli brez zmagovalca in 
brez zadetka. Foto: Jure Batagelj
Nogometaši Kopra in Gorice so se razšli brez zmagovalca in brez zadetka. Foto: Jure Batagelj

NOVA GORICA > Domači gledalci, ki se jih je po lepem spomladanskem nizu in še posebej sredini zmagi v Ljubljani nad Olimpijo zbralo precej več, kot je povprečje letošnje sezone v športnem parku, so stadion zapuščali z mešanimi občutki. Apetiti so po štirih spomladanskih zmagah in kopici zadetkov v mreži tekmecev upravičeno narasli, a kdor je pričakoval goriško veselico v primorskem derbiju, se je seveda krepko uštel. Drugi zaporedni poraz Koprčanov po spodrsljaju s Krškim ni bil zaželen, pa tudi za Novogoričane je bila zavoljo remija Celjanov z Domžalčani točka sprejemljiva.

Gorica : Koper 0:0
Športni park, gledalcev 1000, sodnik Balažič (Ljubljana) 6.
Gorica: Sorčan 7, Škarabot 6,5, Celcer 6,5, Boben 6, Gregorič 6,5, Kapić 6, Grudina 6, Kolenc 6 (od 46. Žigon 6), Osuji 6, Burgić 6, Filipović 6 (od 70. Nagode -). Trener: Miran Srebrnič.
Koper: Antolović 6,5, Pučko 6, Datković 7, Gregov 6,5, Horvat 6, Pranjić 6, Kokorović 6, Hodžić 6 (od 63. Krivičić 6), Ibričić 6 (od 89. Park -), Pekuson 6, Križman 6. Trener: Igor Pamić.
Rumeni kartoni: Gregorič, Boben; Hodžić, Pučko.

Zgodil se je torej najverjetnejši scenarij. Volk je bil sit, koza pa je ostala cela. Koprski župan Boris Popovič v motivacijski vlogi sicer ni sedel na klopi gostujoče ekipe, kot smo v sobotni številki navedli v prvoaprilski potegavščini, je pa zato bil prisoten na častni tribuni, kjer je pospremil dogajanje med tekmo, a tudi med polčasoma. Na zelenici, ki so jo gostitelji želeli pripraviti za čim hitrejšo igro, je videl pričakovan razvoj dogodkov. Sproščeni in živahni Novogoričani so hitro prevladali, a brez pravega napadalnega učinka. Navkljub tekoči igri pravih groženj za oba vratarja ni bilo. Pri sicer obetavnih poskusih z glavo se hrvaška rojaka v različnih dresih Danijel Pranjić in Andrija Filipović, ki ju loči 16 let,v uvodnih minutah nista posebej izkazala. Še najnevarnejši je bil poskus z razdalje Nermina Hodžića v končnici prvega polčasa, v katerem so gostje že vzpostavili ravnotežje in želeni ritem.

Novogoričani so med odmorom zaradi poškodbe oziroma udarca ostali brez neumornega tekača Jake Kolenca, kar je seveda sprožilo rošade v ekipi. Ker je Jan Humar po operaciji slepiča še vedno v fazi rehabilitacije, ob pomanjkanju alternativ domačemu trenerskemu štabu ni preostalo drugega, kot da pomakne Rifeta Kapića v osrčje zvezne vrste in v napadalnejši vlogi aktivira Dejana Žigona. Mož odločitve na dvoboju z Ljubljančani je tudi tokrat imel svojo priložnost v končnici tekme, a njegov zaključni strel ni bil ne udaren ne tako natančen kot v Stožicah. Najbolj plodno goriško obdobje, ki v spomladanskem delu sezone praviloma pride na vrsto po uri igre, tokrat ni prineslo želene spremembe izida.

Nasploh koprski vratar Marijan Antolović ob pomoči postavnih branilcev Tonija Datkovića in Šimeta Gregova ter goriških napadalcih, ki niso naravnali merilnih naprav, ni imel preveč zahtevnega dela. Na drugi strani tudi Grega Sorčan ni bil preveč zaposlen. Je pa zato na začetku drugega polčasa poskrbel za potezo tekme, s katero je v jesenskem delu pretekle sezone pogosto reševal Novogoričane. Senijad Ibričić je po eni redkih napak sicer zanesljivega Matije Bobna sam stekel proti domačim vratom, a je goriški čuvaj mreže dobil dvoboj iz oči v oči in nekdanjemu reprezentantu Bosne in Hercegovine preprečil, da bi se v Novi Gorici še drugič zapored veselil gola. Se je pa zato nadaljeval niz remijev v primorskih obračunih letošnje prvoligaške sezone.

Izjavi trenerjev

Miran Srebrnič, trener Gorice: ”Koper igra specifično, brez pravega napadalca. Igralci menjujejo mesta in znajo umiriti ritem, kar smo pričakovali. Prvih 20 minut smo narekovali živahnejši ritem, a nato nismo zdržali. Imeli smo dan manj počitka, kar se je poznalo na sredini igrišča, kjer nismo imeli ustreznih menjav za hitrejši pretok žoge. V nadaljevanju smo bili kljub temu nevarni in smo imeli kar nekaj priložnosti za gol. Po naši napaki so jo imeli tudi Koprčani. V teh okoliščinah smo lahko zadovoljni s točko, s čimer smo ohranili pozitiven niz. Pomembno je, da nismo izgubili.

Igor Pamić, trener Kopra: “Proti tako uglašenemu tekmecu, ki igra zelo dober nogomet in beleži odličen rezultatski niz moramo biti zadovoljni z remijem. Toliko bolj, ker smo prej doživeli nepričakovan domači poraz s Krškim. Zadovoljen sem s pristopom in zavzetostjo, prav tako s posestjo žoge. Nekatere zadeve v drugem polčasu sicer nismo opravili tako, kot bi si želel v fazi defenzive, a na koncu bo ostal zapisan izid. Točka je za nas zelo pomembna. Do konca je še precej tekem. Postopoma se nam po poškodbah vračajo napadalci, zato upam, da bomo v nadaljevanju še nevarnejši pred golom tekmeca.”

Statistika derbija:

Posest žoge: Gorica 55, Koper 45; streli: Gorica 12, Koper 5; streli v okvir vrat: Gorica 4, Koper 2; prepovedani položaji: Gorica 1, Koper 2; storjeni prekrški: Gorica 15, Koper 9.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano