Po drami do brona

“Kdor čaka, dočaka. Težko je bilo, tokrat res zelo težko. A splačalo se je in prva medalja na svetovnih prvenstvih je tu!” je z Nove Zelandije po osvojeni bronasti medalji na svetovnem prvenstvu razreda finn včeraj sporočil presrečni Vasilij Žbogar. Najboljšemu slovenskemu jadralcu vseh časov medalje nikakor niso tuje, a ima tokratna prav poseben sijaj, saj je nanjo čakal skoraj 15 let - vse odkar v razredih laser in finn kroji svetovni jadralni vrh.

Trije prvouvrščeni iz Takapune: bronasti Vasilij Žbogar, zlati 
Giles Scott in srebrni Jonathan Lobart Foto: Robert Deaves
Trije prvouvrščeni iz Takapune: bronasti Vasilij Žbogar, zlati Giles Scott in srebrni Jonathan Lobart Foto: Robert Deaves

TAKAPUNA > Vasilij Žbogar, član izolskega JK Burja, je doslej na svetovnih prvenstvih razreda finn osvojil 12. (leta 2014), dvakrat 13. (2013 in 2011) ter 18. mesto (2010). Enega od vzrokov, da mu na SP nikakor ni uspelo poseči po tako želeni medalji, je iskal tudi v dejstvu, da je kot znani garač prek leta preveč treniral in na koncu sezone izgorel. Si je pa lani z 12. mestom na SP prijadral olimpijsko normo za Rio 2016, zato je bil tokrat na Novi Zelandiji razbremenjen boja za vsega štiri dodatne olimpijske vozovnice. Zanje se je namreč potegovalo približno 15 vidnih jadralcev razreda finn, ki jim norme lani ni uspelo izpolniti.

Niti v razredu laser, v katerem je osvojil dve olimpijski medalji, Žbogar na SP nikoli ni stal na zmagovalnih stopničkah. Dvakrat je bil četrti, med drugim tudi leta 2005 v Fortalezi v Braziliji, kjer ga je na tretjem mestu v finalnih regatah za osem točk prehitel Novozelandec Andrew Murdoch. Tokrat - z obema akterjema v razredu finn - je bila slika obrnjena, saj je Žbogar z minimalno razliko v zadnji regati porinil domačina Murdocha s tretjega na četrto mesto. Oba sta imela na koncu enako število točk, vendar je medaljo osvojil slovenski jadralec, ki je bil v regati za medalje tri mesta pred Novozelandcem

“Bila je res prava drama. Regato za medalje sem končal na šestem mestu, a oba največja tekmeca sta bila za mano, in medalja je tu!” je bil po podelitvi odličij v Takapuni včeraj navdušen 40-letni Izolan, ki je do medalje prišel na svojem bržkone predzadnjem SP, saj naj bi prihodnje leto po olimpijskih igrah sklenil tekmovalno pot v olimpijskem jadranju.

Na tokratnem SP je bil razred zase Britanec Giles Scott, ki je zmagal s kar 45 točkami prednosti pred Francozom Jonathanom Lobartom. Žbogar je za drugim mestom zaostal 19 točk.

Izolanu je najbolje kazalo v petek, ko se je v skupni razvrstitvi zavihtel na drugo mesto. Po dveh kriznih regatah, ki so jih v sredo in četrtek zaradi pomanjkanja vetra izpeljali v komajda regularnih razmerah, je v petek zapihal ugoden veter, Žbogar pa je v treh plovih osvojil šesto, deveto in 15. mesto. Zanimivo, da v posameznih plovih nikoli ni bil boljši kot šesti, vendar se je s konstantno solidnim jadranjem v skupni razvrstitvi vseskozi držal v območju boja za medalje.

V soboto je osvojil sedmo in 14. mesto ter z drugega zdrsnil na skupno peto mesto. Medalja je bila še v igri, saj je za Murdochom na tretjim mestu zaostajal le šest točk, Šved Max Salminen pa je imel na četrtem mestu le točko prednosti.

V včerajšnji finalni regati, v kateri so točke štele dvojno, je bil v boju za tretje mesto najuspešnejši Žbogar, ki je ciljno črto prečkal šesti, Šved je bil sedmi, Novozelandec pa deveti. “Prvenstvo je bilo zelo zahtevno. Regate so bile dolge in fizično izjemno naporne. Na koncu so bile razlike minimalne. Regato za medalje sem odpeljal zelo dobro in si izboril bronasto medaljo, ki meni in moji ekipi prinaša veliko veselja,” priznava Žbogar. Svoje moči bo zdaj lahko mirno usmeril v treninge za olimpijske igre prihodnje leto. V Rio de Janeiro bo odpotoval že decembra, še prej pa bo - predvidoma sredi tedna - novo medaljo proslavil z navijači v domači Izoli.

ALJA GOBEC TASI


Najbolj brano