Od Wajdušne do Talina (foto)

V Izoli, mestu mnogih izjemnih športnikov, so se v torek zvečer zbrali vsi tisti športniki, trenerji in športni delavci z obeh strani meje, ki so v iztekajočem se letu na Primorskem pustili najgloblji pečat. Prireditev je minila v sproščenem vzdušju, kar se ob koncu leta tudi spodobi, sploh ker je bila primorska športna bera letos res bogata.

Športnica Primorske 2015, Tea Ugrin, s ponosnima 
staršema. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Športnica Primorske 2015, Tea Ugrin, s ponosnima staršema. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

IZOLA > Nekaj sedežev v izolskem kulturnem domu je sicer ostalo praznih, saj je v obdobju umirjenega prazničnega vzdušja umanjkala predvsem širša publika. Nagrajeni športniki in športni kolektivi so prireditvi izkazali veliko čast že s tem, da so se je udeležili domala v polni postavi. Za tiste, ki so bili na tekmovanjih ali treningih, so nagrade prevzeli družinski člani. Le kanuista na divjih vodah Sašo Taljat in Luka Božič nista mogla pravočasno najti zamenjave, saj sta zaradi pokvarjenega avta obtičala na pol poti med Mostom na Soči in Izolo. Lani sta osvojila laskavi naziv športnika Primorske, letos pa sta se po nekoliko slabši sezoni morala zadovoljiti s šestim mestom.

Zbrane goste so pozdravili predstavniki primorskih medijskih hiš, ki že 32 let izbirajo najboljše športnike: Regionalni RTV center Koper-Capodistria, deželni sedež RAI-slovenski programi, Primorski dnevnik, Primorske novice, spletna stran slosport.org in Zveza slovenskih športnih društev v Italiji. Izbor je letos že tretjič potekal brez ločenega nagrajevanja za slovenske in čezmejne športnike.

Neponovljivi rezultati

Sproščena in duhovita voditelja prireditve Erter Pust in Iztok Novak Easy sta na oder najprej povabila predstavnike najboljših primorskih športnih ekip. Šesto mesto je osvojil Klub malega nogometa Oplast iz Kobarida, peto pa združena ekipa ŠZ Olympie, sad sodelovanja vseh slovenskih odbojkarskih klubov na Goriškem. Priznanje za četrtouvrščene rokometašice ajdovskega Mlinotesta je prevzel predsednik kluba Ivan Vodopivec. “Prihajam iz edinega mesta v državi, ki se začne s črko w. To je moja Wajdušna,” je nasmejal občinstvo in obljubil dobro predstavo svoje ekipe na tekmi evropskega pokala Challenge 9. januarja v Elblagu na Poljskem. Tretjeuvrščene koprske rokometaše je zastopal dolgoletni kapetan Uroš Rapotec. “Mi te čakamo; Bonifika še vedno stoji. Imamo dobre razmere za delo, super ekipo, manjka nam le glava,” je sporočil nominirancu za najboljšega športnika med posamezniki, mlajšemu kolegu Deanu Bombaču, ki trenutno igra za madžarski Pick Szeged.

“Ni bilo enostavno, ko sem bil prisiljen praktično iz garderobe zasesti direktorski stolček. Hitro se učim in tudi naši navijači vidijo, da se trudimo,” je dejal direktor odbojkarskega kluba Salonit Miloš Grilanc.

Kanalski odbojkarji so v letošnjem izboru zaostali le za nogometaši Luke Koper, najboljšo primorsko ekipo leta 2015. Težko, pravzaprav nemogoče bo ponoviti uspehe minule sezone, je bil odkrit novi predsednik FC Koper Valter Valenčič: “Se bomo pa trudili, da bomo položaj, ki ga trenutno zasedamo na lestvici, popravili in se približati vrhu prve slovenske nogometne lige.”

Podpora družine

Šesta med športnicami, koprska kajakašica Špela Ponomarenko Janić, je priznala, da doma zdaj manj govori o kajaku, odkar gre večina njene pozornosti sinu Adamu. Peto mesto je osvojila trikratna športnica Primorske Tanja Žakelj, ki letos ni ubranila naslova. “V vsaki stvari se skriva kaj dobrega. Če ne drugega, sem se iz napak kaj naučila,” je priznala gorska kolesarka iz Ledin nad Idrijo.

Za četrtouvrščeno odbojkarico Marino Cvetanovič, ki je bila zaposlena z igranjem za NKBM Maribor, je priznanje prevzel oče, za letos tretjo primorsko športnico, teniško igralko Andrejo Klepač, pa sestra. “Andreja mi je posebej naročila, naj se zahvalim za ta pokal. Zelo vesela je, da so se športni novinarji primorskih medijskih hiš spomnili tudi nanjo,” je dejala Mojca Klepač in razložila, da je Andreja letos v Avstralijo odpotovala še pred božičem, kar prej ni bilo v navadi. “Za božič je bila po navadi doma, kot tudi za rojstne dneve mojih otrok, ki so vsi - izključno zaradi nje - rojeni decembra, ko smo lahko vsi skupaj,” se je pošalila nekoč vrhunska odbojkarica, danes mati treh otrok.

Jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol sta po nagrado prišli sami, saj sta se še pravočasno vrnili s treningov na olimpijskem prizorišču v Riu de Janeiru. Kljub naslovu evropskih prvakinj sta v izboru za najboljšo primorski športnico le za točko zaostali za tržaško telovadko Teo Ugrin, ki je bila ob zmagi presrečna. “Nisem pričakovala prvega mesta, sem pa upala, da ga bom osvojila. Zelo sem ponosna na to,” je bila iskrena članica kluba Artistica 81, ki upa na mesto v italijanski reprezentanci za olimpijske igre v Riu.

Huda konkurenca

Na izpolnitev olimpijske norme v prihodnji sezoni upa tudi izolski veslač Rajko Hrvat, ki je bil po svoji najuspešnejši sezoni doslej nekoliko razočaran nad petim mestom, ki mu je pripadlo v izboru najboljšega primorskega športnika. “Upam, da bo prihodnje leto, ko bom izpolnil normo za olimpijske igre, zmaga moja,” je dejal.

Da je bila konkurenca letos huda, meni tudi bivši veslač in eden od podeljevalcev priznanj na prireditvi, Erik Tul: “Zadovoljen sem, da je bila prireditev v Izoli. Lepo je obujati spomine in se srečati s prijatelji, ki jih ne vidim vsak dan. V moški konkurenci sem gotovo navijal za Rajka Hrvata. Upal sem, da bo vsaj med prvimi tremi. Ampak konkurenca je bila res močna.”

Četrto mesto je osvojil števerjanski odbojkar Loris Mania', tretje pa Dean Bombač. “Vsem nominirancem želim veliko uspeha tudi v prihodnjem letu,” je dejal koprski rokometaš, ki sta ga voditelja preizkusila tudi v znanju madžarščine in ugotovila, da ne razume niti besedice. Veteran izbora najboljših primorskih športnikov in petkratni zmagovalec, jadralec Vasilij Žbogar, je tokrat pristal na drugem mestu. Na olimpijskih igrah v Riu je njegov cilj zlata medalja, upa le, da mu bo služilo zdravje.

Topel aplavz je požela mama odbojkarja Mitje Gasparinija, Dušanka, ki je v sinovem imenu prevzela pokal za najboljšega primorskega športnika. Spremljanje finala odbojkarskega evropskega prvenstva, kjer je Slovenija osvojila drugo mesto, je bilo za družino Gasparini zelo stresno, je priznala: “Bilo je kot na bojišču. Vsi smo bili oblečeni v reprezentančne drese in navijali s polno paro.” Mitja se je prek videa oglasil iz Pariza: “Presenečen sem, sploh glede na vse velike uspehe primorskih športnikov letos. Najlepša hvala!”

Poleg Draga Misleja Mefa, ki je izvedel dve svoji pesmi, eno še povsem svežo, je temperaturo v dvorani dvignila Veronika Hornakova s plesom na drogu, ki naj bi že prihodnje leto postal del programa olimpijskih iger. “Ne vem, kaj še čakajo. To bi zagotovo močno povečalo gledanost,” je bil navdušen Vasilij Žbogar, ki je med drugim priznal, da doma ni najpopularnejši športnik. Pri svojem sinu Talinu bi komajda prišel v ožji izbor, saj je malček trenutno veliko bolj kot nad očetom navdušen nad Jakovom Fakom in Petrom Prevcem, veliko zanimanja pa kaže tudi za rokomet. Stanje bi se utegnilo še poslabšati, saj je Talinu božiček letos prinesel smuči. Morda bo Vasilijevo popularnost doma rešilo prihodnje, olimpijsko leto, ko si je za svoj zadnji cilj v izjemni športni karieri postavil olimpijsko medaljo. “Zna se zgoditi, da bom prihodnje leto tukaj stal še enkrat,” je obljubil ob gromkem aplavzu občinstva.

ALJA GOBEC TASI


Najbolj brano