Na tatamijih je vroče

V Izoli te dni poteka tradicionalna poletna šola juda. Udeležba je podobna kot prejšnja leta, vendar tokrat prednjači po kvaliteti, saj na tatamijih trenira tudi več dobitnikov olimpijskih, svetovnih in evropskih medalj. Pred vrati je namreč svetovno prvenstvo, ki se ga bo udeležilo tudi šest slovenskih judoistov.

Treningi v Izoli potekajo tudi pod nadzorstvom olimpijske 
prvakinje Urške Žolnir. Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Treningi v Izoli potekajo tudi pod nadzorstvom olimpijske prvakinje Urške Žolnir. Foto: Tomaž Primožic/Fpa

IZOLA > Judo zveza Slovenije poletno šolo v Izoli organizira že 23. leto zapored; letos poteka od 2. do 13. avgusta. V prvem delu jo obiščejo sami vrhunski judoisti, drugi del pa je namenjen mladincem in kadetom. Skupaj bo v Izoli približno 400 športnikov, trenutno pa se jih na tatami blazinah v telovadnici OŠ Livade poti 260 iz 14 držav.

Med njimi je tudi dvakratna svetovna prvakinja s Kosova Majlinda Kelmendi, ki je v Izolo pripotovala že tretjič. “To je zelo kvaliteten judo kamp z močnimi sparing partnerji,” pravi. Časa za morske užitke nima veliko, je pa že dodobra spoznala mesto, ki ji je zelo všeč, le da je letos tu zelo vroče. “Januarja sem se poškodovala; sledila je operacija. Rehabilitacija je trajala kar sedem mesecev, zato še nisem v pravi formi, ampak na SP si spet želim osvojiti medaljo. Nič hudega, če tokrat ne bo zlata,” zatrjuje judoistka, doma iz Peći, ki tekmuje v kategoriji do 52 kilogramov, zlato na SP pa je osvojila lani in predlani. Na Kosovu je prava zvezda, saj je judo tam eden najpopularnejših športov. O kvaliteti poletne šole priča tudi podatek, da bo več kot 30 udeležencev tekmovalo na bližajočem se SP. V Izoli tako ta hip trenira vsa slovenska reprezentanca, ki bo med 24. in 30. avgustom nastopila v Astani v Kazahstanu. Pri ženskah so to Vlora Bedeti, Tina Trstenjak in Anamari Velenšek, pri moških pa Andraž Jereb, Rok Drakšič in Aljaž Sedej. Njihove sklepne priprave nadzira tudi olimpijska prvakinja Urška Žolnir, ki se je preselila med trenerje, pa seveda legendarni Marjan Fabjan in še nekateri drugi.

Menjavo generacij je slovenski judo dobro prestal, saj dekleta že osvajajo medalje na največjih prvenstvih, pri fantih pa na SP največ pričakujejo od evropskega prvaka Roka Drakšiča, ki se poletne šole udeležuje že 15. leto. “Zame je najpomembnejše, da se na poletnem kampu lahko preizkusim z veliko sparing partnerji iz tujine. Morje in prijeten ambient nam pomagata, da se lahko dobro pripravimo na velike tekme. Seveda imam v mislih medaljo na SP, ampak do nje bo treba priti postopoma in se osredotočiti na vsako borbo posebej,” pred najpomembnejšo tekmo sezone razmišlja Drakšič.

ALJA TASI


Najbolj brano