Na Primorsko tri prestižne lovorike

Teniška sezona na domačih tleh se tradicionalno konča z mastersi v vseh starostnih kategorijah. Zaključni turnirji so rezervirani za po 12 najboljših igralk oziroma igralcev v posameznih startostnih kategorijah z lestvice, ki jo po celoletnih turnirskih nastopih vodi Teniška zveza Slovenije.

Sheila Glavaš (TA Los Vanganelos)
Sheila Glavaš (TA Los Vanganelos) 

KOPER > Za najmlajše (8 do 11 let) in najstarejše (člane) so pred dnevi sklepne turnirje pripravili v Kopru, v ostalih kategorijah pa so se pomerili na Otočcu. Osrednja teniška zveza je z generalnim pokroviteljem, Zavarovalnico Tilia, najboljšim priskrbela tudi lepe denarne nagrade (po 500 evrov) za sofinanciranje njihovega tekmovalnega programa.

Veliko dobrih uvrstitev

Na Otočcu so se na najvišjo stopnico na zmagovalnem odru povzpeli tudi trije primorski aduti. Jan Vehovec (TK Proten Koper) je dobil turnir v kategoriji do 16 let. V finalu je dobil prvi niz s 6:3, v drugem pa je vodil s 4:2, ko mu je tekmec Anže Arh (Triglav) dvoboj predal. Tako je zmagi na mednarodnem turnirju U-16 v Kranju dodal nov odmeven dosežek, ki mu kot “poslednjemu mohikancu” iz TK Proten vendarle odpira vrata na zastavljeni teniški poti.

V kategoriji U-14 je Sheila Glavaš (TA Los Vanganelos) v finalu s 6:2, 5:7 in 7:5 premagala Pio Lovrič (Domžale). V sezoni, ki se je bo spominjala po hitrem skoku med elito v svoji starostni kategoriji, je osvojila najprestižnejši lovoriki: postala je državna prvakinja in zmagovalka mastersa.

Turnir najmlajših kategoriziranih igralk (U-12) je dobila Maja Zucchiati iz novogoriškega kluba, ki je v finalu gladko (6:0 in 6:2) odpravila Ptujčanko Niko Strašek.

Primorski tenisači so dobro sezono kronali še z nekaterimi vidnejšimi izidi. Sara Palčič (TA Los Vanganelos) in Silvija Peroša (TK Koper) sta se pri članicah prebili v polfinale, pri članih je bil četrtfinalist Marko Lazič (Proten Koper). V kategoriji do 16 let je bil polfinalist David Lucas Ambrožič (Hari Portorož), Rok Komac (TK Morje) pa je obstal v četrtfinalu. Enak dosežek je v dve leti mlajši kategoriji uspel tudi njegovi sestri Metki, četrtfinalista sta bila tudi Maja Makorič iz Nove Gorice in Škofjot Dan Slapnik Trošt, ki sicer nastopa za TK Maja iz Ljubljane. Med zmagovalci turnirjev naraščajnikov so bili tudi Vid Hrabar in Julija Bogatin v mini tenisu ter Žana Bjelkić (vsi TK Koper) v midi tenisu.

Dosežki so za klube, iz katerih prihajajo obetavni igralci in igralke, lepa spodbuda pred dvoransko sezono, ki se bo za večino začela kmalu v veselem decembru.

Za napredovanje obetavnih igralk in igralcev je nujno tudi nenehno izobraževanje in napredovanje trenerske stroke. Kljub velikemu entuziazmu in stalnim konzultacijam s tujimi trenerji, pa je slovenska teniška stroka zaradi neurejenih notranjih razmer na zvezi zašla v slepo ulico. Že vse od jeseni 2014 se namreč trenerji ne morejo strokovno usposabljati, ker Teniška zveza Slovenije na pristojnem ministrstvu nima potrjenih programov za usposabljanje strokovnih kadrov. Brez teh sta med panogami le še Avto-moto zveza Slovenije in Šahovska zveza Slovenije. Pri tem je pomembno, da ne gre le za že obstoječe trenerje, ampak tudi za novince, ki enostavno ne morejo do strokovnega naziva. Birokratski zaplet je še toliko manj razumljiv, ker je Slovenija pred tem imela zelo dober sistem usposabljanja, primerljiv s programi najbolj razvitih evropskih teniških držav in s sodobnimi smernicami ITF.

Tudi na svetovni lestvici

Ob odmevnih dosežkih na domačem prizorišču pa se najboljši, ob velikem entuziazmu trenerjev in neizbežni finančni podpori staršev, spogledujejo tudi z mednarodnimi izzivi. Merilo njihove trenutne mednarodne veljave predstavlja lestvica ITF do 18 let, uspehi v mladinski konkurenci pa so bili odskočna deska tudi za veliko večino najboljših današnjih igralk in igralcev. Že sam preboj na lestvico predstavlja lep uspeh, več imen iz istega okolja na njej pa vliva upanje, da se komu vendarle utegne posrečiti tudi kak večji teniški korak.Trenutno med primorsko teniško prihodnostjo najvišje kotira 15-letna Nika Radišić (TA Los Vanganelos), ki na domačih turnirjih skoraj ne nastopa več, na svetovni lestvici pa je bila nazadnje 444. Po odhodu igralk izhodnih letnikov bo v novem letu že uvrščena precej pod 400. mestom, predvsem pa z lepimi obeti pred še triletnim igranjem v mladinski konkurenci.

Nedavno je na Lošinju s Kajo Juvan dobila ITF turnir dvojic, v Mostarju pa je z Romunko Miahelo Marculescu igrala v finalu. Finale dvojic na ITF turnirju je pred dnevi v Tirani že odigrala tudi Zala Ule, prav tako produkt vanganelske teniške stroke. 14-letna Uletova je je bila na zadnji objavljeni svetovni lestvici na 1866. mestu, tretje vanganelsko žezlo, tudi 14-letna Sheila Glavaš pa 2243. Med slednjima je na 1929. mesto uvrščena tudi 16-letna Stefany Grlj (TK Koper). Pri fantih je od Primorcev na ITF jakostno lestvico (2243) uvrščen le Rok Komac (TK Morje). Ob dobrem nadaljevanju in vztrajnosti utegnejo obetavni dosežki dobiti pravo veljavo ob izteku igranja v mladinski konkurenci, za želeni preboj v neizprosni članski konkurenci pa je potrebno še marsikaj drugega.

V zgodovini primorskega tenisa se je vztrajnost doslej, vsaj rezultatsko, obrestovala le Koprčanki Andreji Klepač, ki je še med srednjo šolo odšla iz domačega okolja. V neizprosni svetovni konkurenci je danes vsega upoštevanja vredna igralka pri dvojicah, kjer trenutno z 29. mestom beleži ranking kariere. Ponaša se lahko tudi s štirimi turnirskimi zmagami in letošnjima dvema četrtfinaloma na turnirjih za grand slam. Klepačeva je bila pred 13 leti na ITF jakostni lestvici 17., stoterico pa sta pred sedmimi leti okusila tudi Jan Tavčar (66) in Rok Bonin (88), njegov brat Enej pa je bil 122. Naslednjega koraka v članski konkurenci pa obetavni koprski trio ni več zmogel, so pa fantje vendarle bili aktivni del ostre konkurence v generacijah, iz katerih izhajata tudi danes mednarodno uveljavljena Aljaž Bedene in Blaž Rola.

BOJAN GLUHAK


Najbolj brano