Na Krasu kar 546 tekmovalcev

AMK Ales.ca-racing in KD Deš Fleš sta v nedeljo pripravila otvoritveno dirko gorske kolesarske sezone v Sloveniji. Na petem maratonu Kras Kros v Mirnu je nastopilo kar 546 kolesarjev, zmagal pa je Italijan Diego Cargnelutti.

Izpred mirenske osnovne šole se je na Kras pognalo rekordnih 546 kolesarjev.  Foto: Igor Mušič
Izpred mirenske osnovne šole se je na Kras pognalo rekordnih 546 kolesarjev.  Foto: Igor Mušič

MIREN > Odprta dirka za tekmovalce in rekreativce je v idealnem vremenu privabila rekordno število tekmovalcev. Že kmalu za startno-ciljnim prostorom pri osnovni šoli v Mirnu so postale zavite vaške ulice že pretesne za impozantno kolono 546 kolesarjev iz Slovenije, Italije, Hrvaške in Avstrije. Ta maraton je postal največja tovrstna gorsko-kolesarski prireditev v Sloveniji. Največja gneča je bila na prehodih s cest na kolovoze in v klance proti Goriškemu Krasu. Marsikatero prehitevanje je bilo mešanica (pre)drznosti in mojstrovine. Na zelo razgibanih štiridesetih kilometrih s kar 850 metri višinske razlike se je najbolje znašel Italijan Diego Cargnelutti, ki je progo z najvišjima točkama na Cerju in Fajtem Hribu prevozil v dobri uri in pol (1:34,37). Le štiri sekunde je zaostal njegov rojak Andrea Bravin, minuto zaostanka (1:35,44) pa je pridelal lanski zmagovalec in letos najboljši Slovenec, tretjeuvrščeni Kamničan Boštjan Hriboršek (Calcit).

Med Primorci se je najvišje - na 13. mesto - prebil član MBK kluba iz Črnega Vrha nad Idrijo Matevž Govekar s časom 1:40,47. Večina telesno manj pripravljenih rekreativcev in veteranov ter žensk je vsaj prvo tretjino proge prevozila v precejšnji gneči in vse kaže, da bo potrebno v novi sezoni - vsaj na osnovi časov tistih, ki so doslej v Mirnu že dirkali - oblikovati jakostne skupine, ki bodo startale v časovnih presledkih. Vse ostalo je preizkušena organizatorska ekipa na čelu z Borutom Klančičem in Primožem Gulinom opravila izvrstno.

Zmagovalci kategorij in najboljši Primorci, člani: 1. Andrea Bravin (It), 5. Matevž Govekar (MBK Črni Vrh); veterani do 39 let: 1. Diego Cargnelutti (Ita), 8. Benjamin Curk (Pantal); do 49: 1. Alberto Filosi (Ita); 3. Uroš Breški (Djak); do 59: 1. Michele Feltre (Ita), 4. Lucijan Premrn (Izvir Vipava); nad 60: 1. Luciano Livon (Ita), 4. Karel Bizjak (Bišport).

V ženski konkurenci je za progo manj kot dve uri potrebovala zmagovalka Italijanka Nicol Guidolin (1:59.09), drugi čas pa je postavila najboljša Slovenka Natalija Anderluh (2:02,21). Tretja je bila Maja Zavrl (2:11,59), četrti čas pa je prispevala najboljša Primorka Isabel Petronio (Beli kamen, 2:15,49).

Gorsko-kolesarska sezona na Primorskem se bo nadaljevala 26. marca v Gorici, kjer bodo pripravili uvodno enduro dirko sezone. IGOR MUŠIČ


Najbolj brano