Morda dva primorska finalista

V Leviju na Finskem bo danes otvoritev slalomske sezone svetovnega pokala. V paradni disciplini primorskega smučanja sta najboljša Slovenca Ana Bucik (SK Gorica) in Štefan Hadalin (SK Dol Ajdovščina). Oba sta sposobna uvrstitve v finale.

Štefan Hadalin Foto: IGOR MUŠIČ
Štefan Hadalin Foto: IGOR MUŠIČ

LEVI >Slovenska ženska in moška ekipa že od začetka tedna vadita na prizorišču današnjega ženskega in jutrišnjega moškega slaloma, ki se bosta (s prenosi na drugem programu nacionalne televizije) začela ob 10. uri. Na skrajnem severu Finske za čas tekem napovedujejo temperature pod ničlo in s tem dobre razmere za pripravo snežne podlage. To še posebej veseli v ajdovskem SK Dol vzgojenega Vrhničana Štefana Hadalina, ki še ni slalomski prvokategornik (Ana Bucik si je ta položaj že priborila) in utegne imeti dokaj visoko startno številko. Poškodovana prvokategornika Marcel Hirscher (lanski zmagovalec Levija) in Fritz Dopfer sta se namreč v četrtek odločila, da se po ekspresnem okrevanju postavita na start finske tekme. Hadalin se je tako znašel izven startnega paketa najboljše trideseterice. Naš adut je namreč ta čas 32. slalomist svetovnega pokala. Nov razplet zanj pomeni, da bodo odločale njegove FIS točke iz vseh tehničnih disciplin. Glede na to bo gotovo na startu šele po številki 40.

Slovenija si lahko največ obeta v današnjem ženskem slalomu, kjer bo po poškodbi Ilke Štuhec vlogo prve dame slovenskega smučanja počasi morala prevzeti Novogoričanka Ana Bucik - lani sedma na svetovnem prvenstvu. Ob sebi bo imela solidni Gorenjki: izkušeno Marušo Ferk, ki se je lani redno uvrščala v finalne vožnje in hitro napredujočo mlajšo Meto Hrovat z lansko eno in obenem premierno uvrstitvijo med trideseterico. Še mlajša Klara Livk bo predvsem nabirala izkušnje.

Ana je pred tekmo v Leviju, na kateri je bila lani osemnajsta, zadržana optimistka: “Tekma bo zahtevna, čeprav je proga v Leviju malce bolj položna in manj razgibana od najtežjih, ki mi bolj ustrezajo. Vključuje vse slalomske prvine. Zahteva neprekinjen napad, na katerega je treba biti taktično pripravljen. Pričakujem, da bo pet ali šest lanskih najboljših slalomistk v ospredju, upam pa, da bom jaz med tistimi, ki se bo eliti najbolj približala. Forma sicer še ni optimalna, a se dviguje.”

V jutrišnjem moškem slalomu bo Štefan Hadalin moral nositi težje breme, saj je realno edini med našimi sposoben preboja v finale. Lani se je utrdil med trideseterico, na SP pa je bil celo deseti. Morda lahko preseneti še Žan Kranjec, ki se je lani v finale uspel uvrstiti enkrat. Mladi Žan Grošelj tako visoko še ni prišel. Potem ko je Hadalin lani v Leviju končal v snegu, je letos še posebej motiviran: “V ospredje svetovnega slaloma prihajamo mlajši. Pričakujem nadaljevanje tega trenda. Konkurenca je zelo strnjena, zaradi zgodnjega polivanja z vodo pa bo tudi snežna podlaga v Leviju zelo zahtevna, a pričakujem, da bodo razmere za dobro vožnjo trajale dolgo časa. V tem vidim priložnost tudi zase. Dobra lanska sezona mi je prinesla več izkušenj in znanja. Vsekakor je prvi cilj uvrstitev v drugo vožnjo, po tem pa napad za izboljšanje položaja med trideseterico.”

STA, IM


Najbolj brano