Mitja Gasparini: “Žena ni več jezna”

Športnika minulega meseca je bilo enako lahko izbrati kot avgusta. Obakrat je to postal izolski odbojkar Mitja Gasparini - stroj za točke slovenske reprezentance, ki je najprej osvojila evropsko ligo, nato pa še zgodovinsko srebrno odličje na evropskem prvenstvu.

Mitja Gasparini - prvi server evropskega prvenstva Foto: Igor Mušič
Mitja Gasparini - prvi server evropskega prvenstva Foto: Igor Mušič

IZOLA > Prvi napadalec slovenske odbojkarske reprezentance, 31-letni in 202 cm visoki član francoskega podprvaka Paris Volleyja, Mitja Gadparini, po avgustovski nominaciji za športnika meseca Primorskih novic niti najmanj ni počival na lovorikah. Na oktobrskem evropskem prvenstvu v bolgarski Varni in v Sofiji se je Izolan z svojo igro v napadu, na servisu in v bloku vpisal med zvezdnike evropske odbojke, obenem pa je bil zgled ekipne taktične discipline in nepopustljivosti, ki je Slovenijo pripeljala do zgodovinskega srebrnega odličja. To ni le največji uspeh slovenske odbojke doslej, temveč nominalna izenačitev najboljšega slovenskega dosežka na EP v igrah z žogo - srebra rokometašev leta 2004, ki pa je bilo doseženo doma in v športu, ki je mednarodno manj razširjen kot odbojka.

Gasparini je bil med vsemi zvezdami evropske (in tudi svetovne) odbojke v Bolgariji najboljši izvajalec servisov. Odigral je vseh sedem tekem in med drugim na vsaki dosegel povprečno po dva asa, predvsem pa je z vsakim udarcem povzročal tekmecem hude težave in je bistveno upočasnil njihov napad. To je bilo še posebej pomembno na poti do zgodovinske četrtfinalne zmage s svetovnimi prvaki Poljaki in nato še do polfinalnega uspeha nad branilci evropskega srebra, Italijani. Mitja je bil na EP sicer četrti po številu doseženih točk (107) in tretji po uspešnosti napadalnih udarcev.

Niti se ne zavedamo, kaj nam je uspelo, vem pa, da smo dosegli nekaj velikega. Polfinalna zmaga z Italijo je bila nekaj posebnega. V dvoboj smo krenili odločno kot proti svetovnim prvakom Poljakom. Italijani niso imeli večjih priložnosti. Žal nam v finalu ni uspelo odigrati najboljše tekme, Francozi pa so potrdili, da so trenutno najboljši na svetu, “ je za naš časopis ob prihodu domov strnil dogajanje Mitja, ki sicer velja tudi za jutranjo ptico (zgodaj vstaja) in za ustvarjalca dobre volje v ekipi. Ob vrnitvi domov je v šali omenil še posebno dimenzijo uspeha: “Po več kot desetih letih sem reprezentančno poletje sklenil s tako velikim uspehom. Sedaj žena končno ni več jezna, ker me toliko časa ni bilo doma.”

V resnici sicer soproga in hčerkici živijo z odbojko svojega moža in očeta ter se z njim veselijo uspehov.

Gasparini po bolgarskem slavju ni prav nič popustil. Že na prvih dveh tekmah francoske lige je skupno dosegel kar 42 točk, prav danes pa bo s Paris Volleyjem začel tudi sezono v ligi prvakov.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano