Koprčani in Izolani enotni: Zmagal je rokomet! (foto)

Primorski derbi si je prišlo ogledat približno 3000 gledalcev, ki so v izjemnem vzdušju Arene Bonifika na koncu videli tesno zmago domačinov. Izolani so bili povsem enakovredni vse do zadnje minute, po koncu tekme pa se je rokometno druženje nadaljevalo še pozno v noč. Koper 2013 : Istrabenz plini Izola 25:22 (12:11).

Izolani, v napadu je štirikratni strelec Elvin Čosić, so gostiteljem dolgo povzročali sive lase. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Izolani, v napadu je štirikratni strelec Elvin Čosić, so gostiteljem dolgo povzročali sive lase. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Primorski derbi je bil napet in izenačen od prve do zadnje minute. Koprčani so tekmo kot običajno začeli nekoliko slabše, a vseeno ne tako kot na zadnjih gostovanjih. Izolani so za odtenek bolje odigrali prvi del polčasa in šestkrat povedli za gol, potem pa je Koper 2013 le prišel do prvega vodstva s 7:6. Končnica prvega dela igre je bila bolj v znamenju rumeno-modrih, ki so štirikrat zapored povedli z dvema goloma razlike.

Arena Bonifika, gledalcev 3000, sodnika: Cvetko in Kavalar. Koper 2013: Vran (8 obramb), Ponikvar (6), Dolenc, Grzentič, Vlah 7, Krečič 7, M. Matijaševič, Gašperšič, Moljk, Gorela, Zugan, Rapotec, Smolnik 2, Sokolič 5, Marić, Bratković 4. Trener: Zoran Jovičić. Istrabenz plini Izola: Vončina (11 obramb), Gregorič (1), Jurič 5, Čolić, Gjerek 2, Božič 8, Žgavec, Stepančič 1, Selišnik, Čosić 4, Kecman, Vuković, Popovič, Velkavrh 6, König, L. Matijaševič, Madžarevič. Trener: Borut Hren. Izključitve: Koper 8 minut, IP Izola 14 minut; 7-m: Koper 5 (2), IP Izola 5 (3).

Tekma je bila sicer izjemno borbena, ritem sta ji dajali tudi obe navijaški skupini Dvanajsti Kopra in Ribari, gledalci pa niso bili preveč zadovoljni s sojenjem. Iskric ni manjkalo, napetost je bila očitna, a se dvoboj vseeno ni izrodil. Zaradi nepopustljivosti Izolanov se Koprčani niso uspeli odlepiti in ekipi sta na odmor odšli ob tesni razliki.

V drugem polčasu so gostje najprej zadržali priključek, v 41. minuti pa so domačini že zaostajali s 15:17. Sledil je odgovor Koprčanov z delnim izidom 3:0. Izolani so še uspeli izenačiti na 20, potem pa so gostitelji spet povedli za dva gola in prednosti v zadnjih desetih minutah niso več izpustili iz rok. Do izraza je prišla daljša koprska klop, upi Izolanov pa so se dokončno razblinili šele ob zapravljeni žogi v začetku 60. minute. Gledalci so konec derbija pričakali na nogah, ekipi pa sta se jim po koncu skupno zahvalili za izjemno vzdušje.

“Ni ga lepšega spektakla, kot je bil današnji. Zaradi publike, zaradi rokometa, zaradi otrok. Derbi so odločili naša vztrajnost, naše srce, to, da se nikoli nismo predali. Tudi ko smo naredili napako, in bilo jih je precej, smo bili dovolj zbrani, da se nismo preveč obremenjevali, ampak smo zgrešeno poskusili popraviti ob naslednji priložnost. Odločila je ta večja mirnost v glavah,” je bil po zmagi zadovoljen domači strateg Zoran Jovičić.

Tudi trener gostov Borut Hren ni bil razočaran: “Pričakovali smo tako tekmo. Naš taktični načrt je bil vstopiti v končnico ob izenačenem rezultatu in to nam je tudi uspelo. Koprčani so bili v zadnjih minutah bolj sveži, saj imajo malce daljšo klop, mi pa smo napravili kakšno napako, ki je ne bi smeli. Navijači so bili res enkratni, pokazali smo Sloveniji, da na tem koncu Primorske živimo za rokomet in da bi nas morali zato obravnavati malce drugače.”

Že podatek o 3000 obiskovalcih pove veliko, ne more pa opisati vzdušja v dvorani in okoli nje. Resda je bilo nekaj klasičnih navijaških provokacij z obeh strani, do incidentov pa ni prišlo, čeprav je v dvorani nastalo nekaj manjše gmotne škode.

Vzdušje je bilo res enkratno, toliko gledalcev ni bilo vse od tekem Cimosa v ligi prvakov. Tekma je bila kakovostna in enakovredna, v zadnjih minutah pa je prevladala boljša fizična pripravljenost Koprčanov. Mislim, da so oboji lahko zadovoljni z igro in s spektaklom,” je povedal Izolan Fredi Radojkovič, nekoč trener koprskega kluba, danes pa selektor italijanske reprezentance. “Zelo lepa tekma, borbena, mogoče zaradi pomembnosti derbija ne toliko kakovostna. Obe navijaški skupini sta bili korektni, kar velja tudi za igralce obeh ekip. Skratka, bil je to lep rokometni praznik in zadovoljen sem, da sem mu prisostvoval,” je svoj pogled na derbi dodal sežanski rokometni zanesenjak Miloš Cotič.

SANDI JERMAN


Najbolj brano