Judoisti zasedli Izolo

Judo zveza Slovenije po tradiciji v Izoli prireja poletno šolo juda. Poteka v dveh enotedenskih izmenah, tako da bodo jutri člane in članice zamenjali mlajši športniki.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

IZOLA > Organiziran vrvež v dvorani Livade potrjuje, da športna dvorana gosti športnike, ki vedo, kaj želijo. Sredi poletja Izola že več kot dve desetletji gosti mednarodno judoistično zasedbo, ki se letos lahko ponaša s kar 410 udeleženci iz 12 držav. Med njimi je tudi veliko dobitnikov odličij z največjih tekmovanj, avstrijska, slovaška in slovenska reprezentanca pa so si Izolo izbrale tudi za odločilno piljenje forme pred svetovnim prvenstvom, ki bo zadnji avgustovski teden v ruskem Čeljabinsku.

V Izoli je zbrana popolna slovenska reprezentanca v vseh sedmih judoističnih kategorijah: skupno 32 reprezentantk in reprezentantov iz članske in selekcije U-23. Na bližnje svetovno prvenstvo bo sicer odpotovalo pet deklet in šest fantov. Med njimi tudi 21-letni Vito Dragič, član Impola. Nastopil bo v ekipni tekmi in sicer v kategoriji nad 90 kg, v družbi samih orjakov. Čeprav sam tehta 115 kg, pa bodo njegovi tekmeci tudi 30 kg in več težji. “To bo moje prvo člansko tekmovanje. Upam na dober rezultat, sam pa se s tekmeci ne obremenjujem. V primerjavi s težjimi in močnejšimi sta moji prednosti zagotovo hitrost in večja gibljivost.”Andraž Jereb iz ljubljanskega Bežigrada je po besedah prvega slovenskega strokovnjaka Marjana Fabjana (ob Celjanu Roku Drakšiču) resen kandidat za odličje. “Za mano so zelo dobre priprave, formo bom v prihodnjih dneh še izpilil. Dober rezultat bom dosegel le, če bom dovolj samozavesten. Na svetovnem prvenstvu se torej želim boriti za najvišja mesta.”

Dobra organizacija, prijateljsko druženje, izmenjava tekmovalnih izkušenj in morje so magnet predvsem za judoiste iz osrednje Evrope. Da niti najboljši niso razvajeni športniki, potrjuje primer Miklosa Ungvarija, srebrnega Madžara (do 66 kg) z zadnjih olimpijskih iger v Londonu, ki mu ni izpod časti spati v improvizirani spalnici z desetimi posteljami v siceršnji učilnici gostinske šole.

V gneči na tatamijih v dvorani Livade dvakrat na dan vadi še veliko drugih dobitnikov odličij z največjih tekmovanj. Prednost skupne vadbe je vsekakor v večjem izboru kakovostnih sparing partnerjev, različnih možnostih testiranja pripravljenosti in neposrednem spremljanju novosti pri raznih prijemih ter siceršnji tehniki juda.

Slovenski vrhunski judo resda domuje predvsem na Štajerskem in v Ljubljani, kjer pa brusijo tudi primorski diamant. Koprčanka Andreja Leški, letošnja kadetska evropska prvakinja v kategoriji do 52 kg, je članica ljubljanskega Bežigrada, kjer vadi po posebnem programu, prilagojenem za postopen prestop v člansko konkurenco. “Ona je največji slovenski talent,” je včeraj v Izoli nedvoumno izjavil Marjan Fabjan, prvi slovenski judoistični strokovnjak.

BOJAN GLUHAK


Najbolj brano