Janji Garnbret zlato in srebro na EP v Münchnu, Anže Peharc bronast

Slovenska športna plezalka Janja Garnbret je nova evropska prvakinja. Osemnajstletna Korošica je na evropskem prvenstvu v Münchnu, kjer se športni plezalci in športne plezalke merijo v balvanskem plezanju, osvojila zlato v kombinaciji, v balvanih pa je splezala do srebra. Uspeh Garnbretove je s tretjim mestom v balvanih dopolnil Anže Peharc.

 Janja Garnbret je na evropskem prvenstvu v Münchnu 
osvojila zlato v kombinaciji, v balvanih pa je splezala do 
srebra.
Janja Garnbret je na evropskem prvenstvu v Münchnu osvojila zlato v kombinaciji, v balvanih pa je splezala do srebra. 

MÜNCHEN > O nosilki zlate kolajne najboljše balvanske plezalke na stari celini je odločil dodatni krog, obračun dveh tekmovalk, ki sta bili izenačeni na vrhu po finalu. V superfinalu je bila od slovenske plezalke Janje Garnbret boljša 19-letna srbska predstavnica po rodu iz Niša Staša Gejo, ki živi in študira v Mariboru, zadnja štiri leta pa je v Sloveniji trenirala pod vodstvom slovenskega trenerja Gorazda Hrena, selektorja članske reprezentance naše države, ki je tudi osebni trener Janje Garnbret.

Skok je odločal o evropski prvakinji

“Zelo sem zadovoljna s srebrno medaljo. Superfinale je bil res zanimiv. Ko sem odplezala zadnji balvan v finalu sem bila res 'ful' vesela s svojim dobrim plezanjem. Potem ko so mi povedali, da sem v superfinalu, je najprej sledil šok, ker nisem vedela, kako je sploh možno, da se to lahko zgodi. Po eni strani mi je bilo res noro, po drugi strani pa sem čutila dodatno nervozo, a tudi navdušenje ter sem izziv z veseljem sprejela. V superfinalu je bil en skok, s katerim nisem bila najbolj zadovoljna. Boljše bi bilo, če bi bil en težek balvan, na katerem bi lahko res plezala, ne pa da en skok odloča o evropski prvakinji. Ampak vseeno. Zadovoljna sem s svojim plezanjem in se veselim večernega finala svetovnega pokala. Je bilo zanimivo. Najprej sem mislila, da se bom merila s Shauno (Coxsey, op. STA), kar je bilo za pričakovati. Potem ko sem ugotovila, da bom s Stašo sem bila vesela, saj sva prijateljici in občasno trenirava skupaj,” je dejala Garnbretova.

Osemnajstletna Korošica je naslov evropske prvakinje, svojega prvega v članski konkurenci, osvojila v kombinaciji, na naslov evropske prvakinje v posamičnih disciplinah pa bo morala še počakati. Na evropskem prvenstvu v težavnosti v začetku julija v Campitellu v dolini Fassa je pristala tik pod stopničkami na četrtem mestu, kar je skupaj s srebrom v balvanih na EP v balvanskem plezanju v Münchnu zadoščalo za končno zlato odličje. Kombinacija treh disciplin športnega plezanja, težavnost, balvani, hitrost, bo tudi na sporedu olimpijskih iger leta 2020 v Tokiu.

“Tudi s kombinacijo sem zelo zadovoljna. Ker sem pokazala, da sem lahko dobra v balvanih in težavnosti in tudi zaradi olimpijskih iger, da lahko vidim, kako sploh deluje kombinacija. Sem vesela,” je dejala tekmovalka iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu, ki je lani v Parizu osvojila naslov svetovne prvakinje v težavnosti, lansko sezono pa je sklenila kot skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti.

Peharc presenetil samega sebe

Slovensko športno plezanje slavi nov uspeh na prvenstvih stare celine s kar tremi osvojenimi kolajnami, popolnim kompletom zlatega, srebrnega in bronastega sijaja. Do brona se je s 15. dosežkom kvalifikacij zavihtel 20-letni Tržičan Anže Peharc, s čimer je vpisal najboljši dosežek na mednarodnih tekmah najvišje ravni.

“Moram reči, da sem se zelo, zelo presenetil s tem rezultatom. Verjel sem, da bo do tega prišlo v neki fazi, čez nekaj časa. Da bom pa že na svoji četrti članski tekmi osvojil kolajno, si ne bi nikoli predstavljal. Nikakor ne, da se bo to zgodilo že v tej sezoni. Za naprej mi takšen rezultat daje še več motivacije, ki mi je sicer že sedaj ne manjka, da bom še več treniral in se še bolj potrudil, da bo lahko to postalo stalnica na vsaki tekmi,” je bil navdušen Peharc.

Bera dosežkov slovenskih športnih plezalcev na evropskih prvenstvih je zelo bogata, vsega skupaj so slovenski športni plezalci na prvenstvih stare celine osvojili 20 kolajn. Garnbretova jih ima tri, pred dvema letoma v Chamonixu je bila srebrna v težavnosti, najuspešnejša Slovenka na EP je s sedmimi kolajnami Mina Markovič.

"Zelo sem zadovoljen, najmanj tri medalje bomo prinesli domov. Izpostavil pa bi rad tretje mesto Peharca, kar je za nas dobra novica in up, da imamo pri fantih ob Jerneju Kruderju še enega tekmovalca, ki je sposoben posegati po odličnih mestih,” je bil navdušen glavni trener slovenske vrste Hren.

Jernej Kruder je tokrat v finalu evropskega prvenstva pristal pod stopničkami na četrtem mestu, Katja Kadić je vpisala osmo mesto, Julija Kruder je bila 17. V kvalifikacijah so plezali še Gregor Vezonik (29.), Urška Repušič (35.), Mina Markovič (53.) in Lana Skušek (56.).

Tekmovanje za evropsko prvenstvo je bil del dvojnega sporeda v Münchnu. Tekmovanje v bavarski prestolnici je tudi sklepna tekma svetovnega pokala v balvanih. Finale evropskega prvenstva je tako bil hkrati polfinale svetovnega pokala.

Garnbretova zmagala še v balvanih

Janja Garnbret je zmagala še na tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju. Z zmago je sklenila letošnjo balvansko sezono, v kateri je vpisala vsega skupaj tri zmage, enkrat pa je bila druga. V skupnem seštevku svetovnega pokala v balvanih je kot najboljša Slovenka sezono končala na drugem mestu.

Skupna zmaga v seštevku balvanske sezone je že pred zadnjo tekmo pripadla Britanki Shauni Coxsey, ki je zadnjo tekmo končala na drugem mestu. Tretja je bila Japonka Akiyo Noguchi, četrta nova evropska prvakinja Staša Gejo.

Katja Kadić je osvojila 11. mesto, Julija Kruder je bila 18., Jernej Kruder je pristal na 29. mestu, v razvrstitvi evropskega prvenstva pa je bil četrti. Kadićeva je v razvrstitvi evropskega prvenstva osvojila osmo mesto, Kruderjeva pa je bila 17.

Medtem ko se je sezona svetovnega pokala v balvanih s sobotnim finalom končala, pa se bo sezona svetovnega pokala v težavnosti nadaljevala že konec prihodnjega tedna v italijanskem Arcu. Po treh tekmah je na vrhu s polnim izkupičkom treh zmag in 300 točk Janja Garnbret, branilka skupne zmage, ki je letos v dolgih smereh konkurenco premagala v Villarsu, Chamonixu in Brianconu.

STA


Najbolj brano