Jadro Vasilija Žbogarja v olimpijskem muzeju v Lozani

Olimpijski muzej v Lozani v Švici je bogatejši za nov eksponat. Pred kratkim so tam razstavili jadro dvakratnega nosilca olimpijske medalje v razredu laser, Izolana Vasilija Žbogarja.

Jadro Vasilija Žbogarja na razstavi v Lozani. Foto: Caleb Oliver Paine
Jadro Vasilija Žbogarja na razstavi v Lozani. Foto: Caleb Oliver Paine

IZOLA > Najboljši slovenski jadralec Vasilij Žbogar, ki je medtem presedlal v razred finn, se je v olimpijsko zgodovino prvič vpisal leta 2004, ko je v Atenah osvojil bronasto medaljo. Štiri leta kasneje je bil v Pekingu drugi, sicer pa je nastopil že na štirih olimpijskih igrah. “Na razstavi je predstavljen del moje opreme in uspehov, in moram reči, da sem zelo ponosen, da sem del te izjemno priznane razstave. To mi daje še dodatno voljo, motivacijo in potrditev, da sem z dvema olimpijskima medaljama naredil nekaj velikega, nisem pa še rekel zadnje besede,” dogodek komentira Žbogar, ki bo čez dobra dva meseca nastopil na svetovnem prvenstvu v Takahumi na Novi Zelandiji.

Po vrnitvi s predolimpijske regate v Rio de Janeiru je del priprav na prvenstvo opravil v domači Izoli, zdaj pa je spet v Španiji. “Trenutno sem v Valenciji, kjer bom opravil dvotedenske priprave. Poudarek bo na treningih na vodi, ki mi jih primanjkuje zaradi dolge rehabilitacije po poškodbi,” pravi.

Pred odhodom na Novo Zelandijo ga bo pot vodila še na Gardsko jezero, kjer bo treniral v prvi polovici oktobra. Ker so v tem času razmere za jadranje tam odlične, upa, da bo lahko čim več časa preživel na vodi. Čeprav so njegovi cilji na svetovnem prvenstvu visoki, pa bo to le etapni cilj do novih olimpijskih iger prihodnje leto, kjer bo spet v igri za medaljo.

ALJA TASI


Najbolj brano