Izolska veslača sta še brez čolna

Nedavni test na ergometrih je bil za slovenske veslače še zadnja preizkušnja na suhem v zimskem obdobju. Po prvih testih na vodi bodo v začetku aprila na sporedu že prve regate. Med primorskimi veslači bo letos največ pozornosti namenjene Rajku Hrvatu in Marku Bolhi iz VK Argo, ki se bosta potegovala za olimpijsko normo.

Rajko Hrvat (levo) in Marko Bolha na pripravah v Skradinu
Rajko Hrvat (levo) in Marko Bolha na pripravah v Skradinu 

IZOLA > Prva regata v novi sezoni bo 4. aprila v Kopru, teden dni zatem pa bo na sporedu za najboljše članske veslače veliko pomembnejša regata v Zagrebu.

18. aprila bo na Bledu državno prvenstvo v enojcih, 19. aprila pa 56. prvomajska regata. Najpomembnejši mednarodni test uvodnega dela sezone bo prva tekma svetovnega pokala, ki bo od 8. do 10. maja na Bledu. “Državno prvenstvo v enojcih bomo na začetku sezone organizirali prvič. Glavni namen je, da razbremenimo veslače na septembrskem državnem prvenstvu, ko bomo skušali sestaviti tudi večje posadke,” pojasnjuje Iztok Butinar, trener VK Argo iz Izole, ki v slovenski reprezentanci opravlja naloge koordinatorja za lahke veslače in žensko veslanje.

Za olimpijske norme v Franciji

Glavni cilj sezone je svetovno prvenstvo, ki bo v začetku septembra na jezeru Aiguebelette v Franciji. Tam bodo podelili tudi prve vozovnice za olimpijske igre leta 2016.

Edina primorska veslaška kandidata za nastop v Riu de Janeiru sta Rajko Hrvat in Marko Bolha iz VK Argo, ki se bosta za olimpijsko normo potegovala v lahkem dvojnem dvojcu. Lahki enojec namreč ni olimpijska disciplina, zato bo konkurenca v dvojcu, kjer morata Primorca na SP osvojiti vsaj enajsto ali predzadnje mesto v B finalu, toliko močnejša.

Hrvat in Bolha sta pozimi trenirala po dvakrat na dan, priprave na vodi pa sta opravila novembra in februarja v Skradinu na Hrvaškem. “Oba sta zadovoljivo opravila prav vse zimska teste, kar pomeni, da sta dobro trenirala,” ocenjuje Butinar. Še več kot na suhih testih od svojih dveh veslačev pričakuje na vodi, kjer pridejo do izraza tudi tehnika in druge veslačeve sposobnosti, ne samo moč.

Kdo bo posodil primeren čoln?

Bolha je v Argo lani prestopil iz Pirana, tako da ni več ovir za skupne treninge s Hrvatom. Kljub temu pa ne teče vse gladko. Problem je, da veslača nimata primernega čolna za doseganje vrhunskih rezultatov. Tega naj bi dobila na posodo od veslaške zveze oziroma od proizvajalca, s katerim zveza sodeluje. Vendar se z dostavo zapleta, saj bi morali v Argu čoln dobiti že v teh dneh, po zadnjih informacijah pa naj bi ga dobili šele v drugi polovici aprila.

“Saj ne, da v klubu ne bi imeli čolnov, ampak žal niso primerni za doseganje vrhunskih rezultatov,” pojasnjuje Butinar. “Včasih je veslaška zveza čolne kupovala, zdaj pa jih za določen čas najame od proizvajalca. Hrvat in Bolha sta gotovo vredna toliko zaupanja, da si veslaška zveza zanju lahko sposodi primeren čoln.”

Dotlej pa bosta člana VK Argo veslala vsak v svojem enojcu. Verjetno bo tako tudi na tekmi svetovnega pokala na Bledu. Vendar Butinar poudarja, da se bodo na to tekmo uvrstili le tisti, ki bodo na testih dovolj hitri. Na popust torej veslači ne morejo računati, čeprav bo prva tekma svetovnega pokala na domačih tleh.

Pozen začetek treningov v lahkem dvojnem dvojcu bo gotovo zmanjšal možnosti primorske dvojice na septembrskem svetovnem prvenstvu. Možnost za osvojitev olimpijske norme imata lahka veslača sicer še na začetku prihodnje, olimpijske sezone, ko bosta po trenerjevih besedah na vodi verjetno bistveno hitrejša kot letos.

“Imam dober občutek, saj sta veslača pridna in vestno trenirata,” pravi Butinar. “Kolikšno hitrost jima bo letos v dvojcu uspelo razviti, ne vem, vsekakor pa finala B na svetovnem prvenstvu ni nemogoče doseči. Sem optimist.”

ALJA TASI


Najbolj brano