Pravi, da je odličje šele začetek

Izolski lahki veslač Rajko Hrvat je na evropskem prvenstvu v veslanju na Poljskem v enojcu osvojil tretje mesto. To je njegova prva medalja z velikih prvenstev in nadaljevanje vrhunskih dosežkov, ki jih je začel nizati z drugim mestom na tekmi svetovnega pokala pred tremi tedni na Bledu.

Slovenski veslač Rajko Hrvat je na evropskem prvenstvu v 
Poznanju na Poljskem osvojil bronasto medaljo med lahkimi 
skifisti.  Foto: Veslaška Zveza Slovenije
Slovenski veslač Rajko Hrvat je na evropskem prvenstvu v Poznanju na Poljskem osvojil bronasto medaljo med lahkimi skifisti.  Foto: Veslaška Zveza Slovenije

POZNANJ > V včerajšnjem finalu lahkih enojcev je zmagal Francoz Pierre Houin, drugi pa je bil Slovak Lukaš Babač.

Francoz je vodil vse od starta do cilja in ves čas nadzoroval tekmece. Rajko Hrvat je na startu malce zaostal, kar je njegova navada, vendar pa je bil zaostanek na prvih 500 metrih le za dolžino čolna, tako da je bil ves čas v stiku z vodilnim. V srednjem delu proge je močno pospešil, se prebil na četrto mesto, potem pa prehitel še Slovaka Babača in Britanca Lee-Greena. Na 1500 metrih je imel manj kot sekundo zaostanka za Francozom, ki je lani še tekmoval v konkurenci do 23 let in bil na svetovnem prvenstvu tretji v lahkem dvojnem dvojcu. V nadaljevanju se je Izolan vodilnemu še približal, vendar ga ni uspel prehiteti. V finišu se je izkazal Slovak in prehitel najboljšega slovenskega veslača. Četrti je bil Britanec, peti Bolgar in šesti Ukrajinec.

“S trenerjem sva se v soboto zvečer dogovorila, da moram za medaljo napadati prvo mesto, in tako sem tudi vstopil v tekmo. Taktično sem dobro veslal in z malo sreče bi lahko dosegel še več. V zadnjem delu sem se približal Francozu, vendar me je v končnici, ko sem imel medaljo zagotovljeno, prehitel še Slovak. Kljub temu sem zadovoljen,” je z bronasto medaljo okoli vratu izjavil Hrvat in priznal, da mu je uspel verjetno najboljši start v karieri.

To je največji uspeh 28-letnega Izolana, ki se je v finalu že tretjič zapored spustil pod magično mejo sedmih minut in za zmagovalcem, ki je dosegel čas 6:54,48, zaostal za dve sekundi in 81 stotink. “To ni vrhunec, to je šele začetek moje kariere,” je naznanil Hrvat, ki je v sobotnem polfinalu osvojil drugo mesto. Veslači so imeli v soboto težave z vetrom, ki je pihal s hitrostjo 30 km/h. “Imeli smo že kar katastrofalne razmere. Morda sem se malo uštel, ker se nisem zadosti ogrel, saj nisem pričakoval takšnih valov. Ampak nič zato, cilj je uresničen, nekaj moči pa še hranim,” je po polfinalni tekmi dejal Hrvat, ki se je na progi kljub vsemu odlično znašel; prehitel ga je le Babač.

“S tekmo sem zelo zadovoljen, še bolj pa z rezultatom. Edino v startnem delu Rajku ni uspelo izvesti tistega, kar sva si zadala, in sicer da bi bil še bližje Slovaku oziroma vodilnim. Zato je bilo potrebno konkurenco prek cele proge loviti,” je Hrvatovo prvo uvrstitev v finale na EP komentiral njegov trener Iztok Butinar.

V velikem finalu, ki je bil na sporedu včeraj ob 10:48, je Hrvat napovedal boj na vse ali nič. “Moja naloga je, da odpeljem svojo najboljšo tekmo prvenstva, potem pa se pustimo presenetiti,” je dejal. Napovedi pred prvenstvom je sicer izpolnil že z uvrstitvijo v finale, a glede na prikazano je bilo jasno, da njegove ambicije segajo do medalje, kar je na koncu tudi uspel uresničiti.

Druga slovenska posadka, dvojni dvojec z Janezom Zupanom in Gašperjem Fistravcem, se je uvrstila v finale C, kjer je zasedla tretje, skupno pa 15. mesto. Selektor Dušan Jurše uvrstitev ocenil kot povprečno. Po le dveh tednih skupnega treninga pa bo posadka z delom bržkone nadaljevala. Hrvatov nastop pa je selektor ocenil takole: “Vsekakor smo lahko veseli, da je Rajko uspel osvojiti medaljo, ki bi bila lahko celo bolj bleščečega sijaja, če ne bi kakih 300 metrov pred ciljem, ko je prevzemal vodstvo, storil manjšo napako. Toda to spada k učenju. Rajka osvajanje zlatih medalj še čaka.”ALJA TASI


Najbolj brano