Izkušnje so njegov adut

Čez dva meseca se bodo v Rio de Janeiru začele olimpijske igre. Pod petimi krogi bo nastopil tudi jadralec v razredu finn Vasilij Žbogar, za katerega bodo to že pete olimpijske igre. Ima že dve olimpijski medalji, bron iz Aten in srebro iz Pekinga si je prijadral v razredu laser.

Vasilij Žbogar je že dalj časa povsem osredotočen na svoj 
peti olimpijski nastop. Foto: Pedro Martinez
Vasilij Žbogar je že dalj časa povsem osredotočen na svoj peti olimpijski nastop. Foto: Pedro Martinez

VALENCIA > Že več kot en mesec Vasilij Žbogar trenira v španskem morju, Valencija pa je v zadnjih letih njegova pripravljalna baza, kjer ima odlične razmere za priprave. “Tu je res za vse poskrbljeno, tako da delo poteka nemoteno. Počutim se dobro, nimam nobenih težav, niti bolečin, prisotne je le nekaj utrujenosti. Ampak ob takem ritmu priprav je to razumljivo. Lahko rečem, da sem zadovoljen,” o trenutnem položaju pove Izolan. V zadnjem obdobju je prav vse podredil olimpijskim igram: “O olimpijskem nastopu razmišljam in se nanj pripravljam že dalj časa, vse odkar sem izpolnil olimpijsko normo. Jadralci se na igre ne pripravljamo le fizično in psihično, pripraviti moramo tudi jadrnico, opremo, na prizorišču spoznati vremenske razmere, zato priprave na najpomembnejše tekmovanje trajajo že dve leti.”

Pomemben del programa treningov je v tem obdobju kondicijska vadba, a tudi brez jadranja seveda ne gre. “Veliko časa preživim na vodi, s tukajšnjimi jadralci lahko preverjam trenutno pripravljenost, ne ukvarjam pa se z opremo. Tista, ki jo bom uporabljal v Riu, je že na olimpijskem prizorišču. Po 20. juniju, ko bomo na treningih v Braziliji, bo največ pozornosti namenjeno nastavitvi jadrnice ter izbiri jambora in jader,” je načrte za treninge v Riu predstavil Žbogar. Med igrami bo lahko uporabljal dva jambora in dve jadri, izbira pa je odvisna od vremenskih razmer.

Zadnjo regato je najboljši slovenski jadralec odjadral aprila, a za jadralce daljše odboje brez tekmovanj ni nič nenavadnega: “To se zgodi velikokrat, zadnji mesec in pol res nisem tekmoval, a do iger me čaka še eno pregledno tekmovanje. V zadnjih dneh priprav v Riu me čaka tudi štiridnevna regata, ki jo bom skušal odjadrati čim bolje in z najboljšimi materiali. Takrat se bo pokazalo, če bo treba še kaj popraviti, spremeniti. Ker pa sem v življenju odjadral že ogromno regat in sem med najizkušenejšimi, dejansko tekmovanj niti ne pogrešam.”

Da bo pred najpomembnejšim tekmovanjem ne le dobro pripravljen ampak tudi spočit, si bo pred igrami privoščil tudi krajši oddih doma v Izoli. “Sredi julija si bom v domačem okolju vzel dva tedna za sprostitev in nabiranje energije. Zdaj si predvsem želim ostati zdrav, da se ne bom preveč utrudil in da bom ob odhodu na igre maksimalno motiviran.”RN


Najbolj brano