Čeprav je v Kopru, ostaja Ankaran

Primorski nogometni drugoligaš z najdaljšim stažem na tej ravni tekmovanja je tretjeuvrščena ekipa druge SNL NK Ankaran-Hrvatini, ki v spomladanskem delu prvenstva igra na koprski Bonifiki. V Koper je pred kratkim tudi preselil sedež.

V ozadju so klubski prostori s slačilnicami na Sveti Katarini. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
V ozadju so klubski prostori s slačilnicami na Sveti Katarini. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > MNZ Koper ga sicer še vodi na starem ankaranskem naslovu, toda NK Ankaran-Hrvatini, z izjemo imena, nima ničesar več skupnega s krajem, katerega ime nosi od ustanovitve kluba leta 1966. Dolgo je bil znan pod imenom NK Galeb Ankaran.

O tem, da je ankaranski klub vse bolj vezan na Koper, smo že precej pisali. Že nekaj let zanj igrajo nogometaši koprske nogometne šole, sodelovanje se je na tem področju v zadnjih mesecih še nekoliko bolj poglobilo. Pozimi so za treninge že uporabljali objekte na Bonifiki, kjer spomladi na zelenici atletskega stadiona tudi igrajo tekme, njihove drese pa je oplemenitil še napis koprskega pokrovitelja.

NK Ankaran že nekaj mesecev spremlja prepričanje, da je to v resnici rezerva za koprskega prvoligaša, v primeru, če klub spričo dolgov in prisilne poravnave ne bi bil več sposoben tekmovanja prvi SNL. V vodstvu Ankarana se na to odzivajo z odgovorom, da imajo svoje tekmovalne cilje in da ne drži, da so B ekipa FC Koper.

Zdaj so Ankarančani tudi uradno Koprčani. Že nekaj tednov imajo naslov na cesti Zore Perello-Godina 3, v dvorani Bonifika, tako kot so pred tedni sklenili na skupščini društva. “Če ne bi sedeža društva preselili v Koper, se ne bi mogli prijaviti na razpis Mestne občine Koper, namenjen športnim društvom. Hkrati bi morali plačevati za uporabo objektov, kar pa je po tržnih cenah zelo drago,” pravi predsednik kluba Sebastjan Dvojmoč, ki s prstom kaže na ankaransko občino, da ta - po njegovem mnenju - nima posluha za razvoj tekmovalnega nogometa. “Selitev v Koper za nas pomeni izhod v sili. Imeli smo še dve možnosti, a je ta najboljša. Na Sveti Katarini pač ni razmer za igranje v drugi ligi, saj so nam na NZS iz leta v leto obnavljali pogojno licenco. Objekt je pred časom prevzela občina in tudi če bi želeli, nismo smeli več vlagati v igrišče, ki je v izjemno slabem stanju. Lastniki pa žal niso naredili ničesar,” pravi predsednik kluba.

Na razpisu, namenjenim društvom, so od ankaranske občine leta 2016 dobili 8000 evrov. “S tem zneskom smo financirali še pol sezone ženskega nogometa in mladinski pogon, ki se je septembra z ustanovitvijo novega društva izločil iz NK Ankaran,” pravi Dvojmoč. Koprski Ankaran je še v času bivanja na Sveti Katarini ostal brez mlajših selekcij (ustanovljeno je bilo novo društvo) in si v tej sezoni pomaga s sodelovanjem z NK Cerknica, Ilirska Bistrica in FC Koper.

Klubsko vodstvo se želi z ankaransko občino dogovoriti glede nadomestila za vlaganje v nogometni objekt v zadnjih letih, ki je sicer zgrajen oziroma dopolnjevan brez ustreznih dovoljenj. “Poslali smo jim naš zahtevek glede nadomestila za naš vložek v zadnjih osmih letih, vendar se nanj še niso odzvali,” končuje Dvojmoč, ki pravi, da bo klub ohranil ime.

O selitvi društva in o težavah z igriščem na Sveti Katarini smo povprašali tudi na ankaransko občino. Težav se zavedajo, pravijo pa, da je zadeva bolj kompleksna, kot kaže na prvi pogled. Njihov odziv bomo objavili v eni od prihodnjih številk PN.

ROK MAVER


Najbolj brano