Bogataj je dobil Cerkno cup

Minuli teden je idrijsko cerkljanski klub Azimut na Črnovrški planoti pet dni gostil orientaciste iz 15 držav, ki so se pomerili na že 19. Cerkno cupu. Domačine je razveselil mladinski zmagovalec Mark Bogataj.

S starta se je v triminutnih presledkih pognalo 200 tekmovalcev. Foto: Igor Mušič
S starta se je v triminutnih presledkih pognalo 200 tekmovalcev. Foto: Igor Mušič

ČRNI VRH > Ta vas na planoti nad Idrijo je v šotorišču, v osnovni šoli in na turistični kmetiji Pr Mark na največjem poletnem orientacijskem tekmovanju v Sloveniji pet dni gostila 200 tekmovalcev in še lepo število njihovih spremljevalcev iz 15 držav.

Po dveh uradnih treningih so se tekmovalci iz 50 klubov, ki so se pomerili v 28 kategorijah, spoprijeli s tremi dnevnimi etapami v orientacijskem teku po brezpotjih v okolici Kalc, Lom in smučišča Ski Bor. Dvakrat so se pomerili na srednji razdalji (dobre pol ure teka med kontrolnimi točkami po brezpotju) in enkrat na dolgi (70-minutna tekma).

Ostale najboljše uvrstitve Azimuta v otroških in veteranskih kategorijah, moški, U-10: 1. Rok Bogataj, 2. Domen Leban); U-12: 1. Tihon Salopek; U-60: 4. Nelson Charles. Ženske, U-12: 1. Manja Leban; U-14: 1. Teja Tušar; U-45: 2. Marjanca Poljanšek.

Organizator, idrijsko cerkljanski klub Azimut, ki je sicer najmočnejši v Sloveniji, tokrat v elitni članski kategoriji do 35 let ni imel uspeha, saj so bili njegovi ključni možje zaposleni z organizacijskimi opravili. Absolutno je po treh dneh zmagal Hrvat Tihomir Salopek pred Brežičanom Bojanom Jevševarjem. Za prireditelja, OK Azimut, je največ štela zmaga domačega upa Marka Bogatajamed mladinci, ki je za seboj pustilMatica Blaža(Komenda)in Francoza Josefa Le Contelleca. Mark je na cilju povedal: “Prvi dan je bil izenačen. Borili smo se za sekunde. Drugi dan sem pridobil tri minute prednosti, kar je praktično že pomenilo, da bom brez večje napake prednost zadnji dan ubranil. Rezultat je lepa spodbuda pred avgustovskim prvenstvom jugovzhodne Evrope v makedonski Strumici, kamor odhajam.”

V prvi jakostni skupini mlajših članov je slavil Finec Jouni Kujala, četrto mesto je osvojil Jernej Zorman iz Komende, šesto pa član Azimuta Peter Tušar. V drugi jakostni skupini je na prvo stopničko stopil Švicar Christoph Gaeumann pred Gregorjem Zupanom (Komenda) in domačinom Maticem Močnikom. V tretji jakostni skupini so se v Azimutu veselili zmage Boštjana Bogataja in tretjega mesta Mateja Vidiča.

Absolutno najboljši ženski čas je postavila Švicarka Isabelle Pauli. S četrtim mestom je bila najboljša Slovenka Irena Kölner Hacin (Komenda). V ženski konkurenci je imel Azimut v zahtevnejših kategorijah največ uspeha pri kadetinjah, kjer je bila druga Nika Poljanšek. Zmagala je Zala Zavrl (Komenda). V drugi skupini mlajših članic se je s tretjim mestom izkazala Azimutova tekmovalka Nataša Bogataj.

Orientacijski tek je pri nas manj znana, a zelo kompleksna disciplina. Ob odlični telesni pripravljenosti (najboljši orientacisti se v teku na deset kilometrov lahko kosajo z stadionskimi atleti) zahteva veliko tehničnega znanja (branje natančnih zemljevidov in orientacija s kompasom v brezpotju) ter spretnosti pri premagovanju goste podrasti, strmih pobočij in podrtih dreves.

Tehnični direktor prireditve, Klemen Kenda, je uspešnost tekmovanja povzel takole: “Kakovostno raven tekmovanja smo dvignili, z našimi tekmovalci pa smo bili precej uspešni v mlajših kategorijah. Gostje so bili s progami zadovoljni, med pripravami pa smo naredili nove tekmovalne zemljevide, ki nam bodo prav prišli pri organizaciji šole orientacije in prvenstva jugovzhodne Evrope. Žal je številčnost udeležbe precej upadla z nekdanjih 350 tekmovalcev, zaradi česar bomo težko pokrili vse stroške. Konkurenca komercialnih organizatorjev, ki imajo za saboturistična središča, je opravila svoje. Mi kot popolni prostovoljci z njimi ne moremo tekmovati, a se bomo sCerkno cup trudili še naprej, pa čeprav bo naslednji morda na vrsti šele čez dve leti.”

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano